Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Ako neprijateljske zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, smatraćemo da je to neispunjenje gasnih ugovora - | K-013 Portal

Putin: Ako neprijateljske zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, smatraćemo da je to neispunjenje gasnih ugovora

vladimir putin, gas, placanje, rublje

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo za plaćanje gasa u rubljama za kupce iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji u vezi sa Ukrajinom.

Putin je potpisao dekret kojim zahteva da ovi kupci otvore račune u ruskim bankama kako bi olakšali plaćanje.

Mera stupa na snagu od 1. aprila.

„Ako neprijateljske zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, smatraćemo da je to neispunjenje gasnih ugovora, u kom slučaju će postojeći ugovori biti raskinuti“, rekao je predsednik.

"Nudimo izvođačima iz takvih zemalja (neprijateljskih) jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupovali ruski prirodni gas, moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama. Sa ovih računa će se plaćati isporučeni gas od sutra, od 1. aprila ove godine“, rekao je šef države.

On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz neprijateljskih država ne budu realizovali nove uslove plaćanja.

"Niko nam ništa ne prodaje, nećemo se baviti dobrotvornim radom, tj, tekući ugovori će biti raskinuti", istakao je Putin.

„Neprijateljske“ zemlje koje je Putin pomenuo su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Japan, Tajvan, Južna Koreja, Švajcarska, 27 zemalja Evropske unije i niz manjih zemalja.

Prelazak na rusku nacionalnu valutu za plaćanje gasa najavljen je ranije ovog meseca kao odgovor na sankcije bez presedana protiv zemlje, uključujući zaplenu skoro polovine državnih rezervi u inostranstvu.

Ova najava je momentalno izazvala skok rublje sa istorijskih najnižih vrednosti u odnosu na američki dolar i evro, pri čemu je ruska valuta nadoknadila skoro sve svoje gubitke od početka krize u Ukrajini pre više od mesec dana.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.