Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putin: Tražićemo garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok - | K-013 Portal

Putin: Tražićemo garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok

vladimir putin, nato

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva tražiti garancije od Zapada da neće biti daljeg širenja NATO-a na istok ni razmeštanja oružja alijanse u blizini ruskih granica.

Putin je u Kremlju, prilikom prijema akreditiva stranih ambasadora, rekao da će Rusija tražiti „čvrste, pouzdane i dugoročne garancije sopstvene bezbednosti“.

„U dijalogu sa SAD i njihovim saveznicima insistiraćemo na izradi konkretnih sporazuma koji bi isključili bilo kakvo dalje kretanje NATO-a na istok i razmeštanje sistema naoružanja koji nam prete iz neposredne blizine ruske teritorije“, kazao je Putin.

Putinova izjava dolazi u vreme zabrinutosti Kijeva i Zapada zbog navodnog plana Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Ruski zvaničnici uzvraćaju na te tvrdnje izražavanjem zabrinutosti zbog jačanja snaga ukrajinske vojske u blizini područja na istoku Ukrajine koje je pod kontrolom proruskih separatista.

Putin je juče oštro upozorio NATO da ne raspoređuje vojnike i oružje u Ukrajinu, rekavši da je to „crvena linija“ za Moskvu i da će izazvati „snažan odgovor“.

Prethodno su ministri spoljnih poslova članica NATO-a upozorili Rusiju da bi svaki pokušaj dalje destabilizacije Ukrajine bio skupa greška.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.