Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rumunija odlučila: Za silovatelje i pedofile doživotni zatvor - | K-013 Portal

Rumunija odlučila: Za silovatelje i pedofile doživotni zatvor

Zatvor

Rumunija će hitno uvesti novi zakon kojim će biti uvedena kazna doživotnog zatvora za silovanje i pedofiliju, izjavila je rumunska premijerka Viorika Dančila.

Ona je to izjavila nakon što su DNK testovi potvrdili da je kidnapovana devojka Aleksandra Mačešanu (15), koja je nestala 24. jula, ubijena.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u Rumuniji i razotkrio mnoge nedostatke u policijskom i pravosudnom sistemu zemlje.

Mehaničar (65) iz grada Karakala na jugu zemlje priznao je da je ubio Aleksandru Mačešanu i jednu osamnaestogodišnju devoju koja je poslednji put živa viđena u aprilu.

"Imaćemo nultu toleranciju prema nedostaku čovečnosti i nepoštovanju građana", rekla je premijerka Dančila najavljujući nove mere vlade.

Osuđeni pedofili i silovatelji sada se suočavaju sa zatvorskom kaznom od sedam, odnosno 12 godina, s tim da silovatelji mogu biti osuđeni do 18 godina zatvora ako njihova žrtva umre.

Aleksandra Mačešanu tri puta je pozvala evropski broj 112 za hitne slučajeve i rekla da je kidnapovana, prebijana i silovana, ali je policiji trebalo čak 19 sati da uđu u trag počinitelju, u čijem su domu našli spaljene kosti i DNK dokaze.

Način na koji su se vlasti bavile ovim slučajem izazvao je ulične proteste, ministar unutrašnjih poslova podneo je ostavku, dok su šef rumunske policije i nekoliko visokih zvaničnika otpušteni, a više njih nalazi se pod istragom zbog sporog reagovanja.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.