Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rusija: Želimo da osvojimo jug Ukrajine i otvorimo koridor ka Pridnjestrovlju - | K-013 Portal

Rusija: Želimo da osvojimo jug Ukrajine i otvorimo koridor ka Pridnjestrovlju

rusija, ukrajina, pridnjestovlje

Rusija planira da osvoji jug Ukrajine i otvori koridor do moldavskog regiona Pridnjestrovlja, kao deo druge faze svojih vojnih operacija, saopštila je komanda ruskog Centralnog vojnog okruga.

U saopštenju koje su prenele ruske agencije Tas i Interfaks, komandat Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev je kazao da Rusija želi da uspostavi punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, omogućujući tako prolaz ka Pridnjestrovlju i Krimu.

Minekajev ja pojasnio da će kontrola nad jugom Ukrajine otvoriti još jednu rutu ka Pridnjestrovlju, prenosi DW i dodaje da je on potom ustvrdio da postoje dokazi "represije" prema stanovništvu koje govori ruski jezik.

Rusija je ranije koristila tvrdnje o represiji prema ruskim manjinama u Donjecku i Lugansku kao razloge za svoju vojnu akciju u Ukrajini.

Proruski režim de fakto vlada otcepljenom moldavskom republikom Pridnjestrovlje od 1990-ih, uz podršku ruskih trupa.

Kijev je ranije upozorio da bi Rusija mogla da iskoristi taj region za izvođenje napada na zapadnu Ukrajinu, potencijalno opkoljavajući ukrajinske snage na jugu zemlje, posebno oko oblasti Odese. Pored Pridnjestrovlja, ruskoj vojsci je cilj i da napravi koridor do Krima.

Šta je Pridnjestrovlje?

Pridnjestrovlje ili zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika je nepriznata, faktički nezavisna država koja se od Moldavije otcepila 2. septembra 1990. godine.

Površine je 4.163 kvadratna kilometara, međutim zbog geografskog položaja uz reku Dnjestar ima granicu dugu 816 km, pa liči na izduženo ostrvo dugo 400, a široko 10 kilometara.

Pridnjestrovlje zauzima gotovo 17 odsto teritorije Moldavije na kojem živi približno 550.000 ljudi. Vlada u Kišinjevu nema apsolutno nikakav uticaj na ovom području.

U glavnom gradu Pridnjestrovlja Tiraspolju, egzistira paralelna vlada.

Ona je uspostavila u Pridnjestrovlju vlastitu državu, koja ima gotovo sve od policije i sudstva, do vlastite novčane jedinice, pa čak i vojsku.

Neko vreme je u Rusiji i Ukrajini bio aktuelan predlog o priznanju Pridnjestrovske Moldavske Republike, ali su ga vlade obe države odbacile, budući da bi to moglo dovesti do gubitka političkog uticaja koji Rusija i danas ima u Moldaviji i ujedinjenja Moldavije i Rumunije.

Ukrajina i Rusija se smatraju zaslužnima za postignuto primirje između PMR i Moldavije, mada Savet Evrope na ovo područje gleda kao područje "zamrznutog konflikta" koji bi lako opet mogao postati aktuelan.

Prema mišljenju Moldavije, postojanje PMR-a zavisi u velikoj meri od prisustva ruske vojske. Na sastanku OEBS-a u Istanbulu 1999. Rusija se obavezala da će povući svoje snage s tog područja. Uprkos tome, u Pridnjestrovlju i dalje boravi ruska vojska u sklopu koje se nalaze mirovne jedinice. Problem prisustva ruske vojske u Pridnjestrovlju je glavni kamen spoticanja Rusije i OEBS-a. Pridnjestrovska Moldavska Republika ne drži samo vlast na desnoj obali Dnjestra, već i u njen sastav spada i grad Bender na levoj obali reke.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.