Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ruska vakcina 'Sputnjik V' stigla u Belorusiju - | K-013 Portal

Ruska vakcina 'Sputnjik V' stigla u Belorusiju

Sputnjik V, ruska vakcina, kovid 19, belorusija

Ruski fond za direktne investicije saopštio je danas da je isporučio Belorusiji prvu seriju ruske vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V " radi kliničkih ispitivanja.

Belorusija je tako postala prva zemlja u kojoj su počela klinička ispitivanja vakcine "Sputnjik V " nakon što je ona registrovana u Rusiji, prenosi TASS.

Navodi se da fond finansira ovakva klinička ispitivanja u Belorusiji uz učešće 100 ljudi, koji će imati priliku da budu vakcinisani protiv koronavirusa vakcinom koju su razvili Nacionalni istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologhiju MInistarstva zdravlja Rusije "Gamaleja".

Slična klinička ispitivanja vakcine "Sputnjik V " planirana su u velikom broju zemalja, uključujući u Brazilu, Indiji, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim EMiratima, rekao je izvršni direktor fonda Kiril Dmitrijev.

Kako se dodaje, više od 50 zemalja prijavilo se za vakcinu "Sputnjik V ".

Kluge ne isključuje mogućnost da primi vakcinu Sputnjik V

Direktor Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge ne isključuje mogućnost da će prihvatiti ponudu da primi rusku vakcinu "Sputnjik V" onda kada ona dobije odobrenje SZO.

Odgovorajući na pitanje novinara agencije TASS, da li će prihvatiti ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina da primi vakcinu "Sputnjik V ", Kluge je rekao da je moguće da će se to desiti onda kada vakcina bude dobila dozvolu SZO.

Kluge se Putinu zahvalio na ponudi i istakao da je ona veoma važna jer je i zaposlenima u organizacijama Ujedinjenih nacija vakcina potrebna isto kao i svima ostalima.

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu visoko je ocenio Putinov govor na Generalnoj skupštini UN, koji je tom prilikom iskazao čvrstu podršku SZO.

Kluge smatra da je ruski predsednik na izlaganju na Generalnoj skupštini UN izneo dve odlične ideje: ideju o održavanju međunarodne konferencije o vakcini i ideju o "zelenim koridorima", bezbednim načinima za putovanje.

Predstavnik SZO je primetio da Rusija ima dugu istoriju uspešnih istraživanja vakcina, njihovog razvoja i proizvodnje i da bi bez vakcina iz ove zemlje bilo nemoguće iskoreniti žutu groznicu, poliomijelitis i male boginje.

Zbog toga ne sumnjam da Rusija ima kapacitet da razvije vakcinu protiv COVID -19 ili neku drugu vakcinu, istakao je Kluge.

On je rekao da je prvog dana njegove posete Moskvi potpisan sporazum o poverljivosti podataka između Rusije i SZO i da je Rusija u utorak SZO predala informacije o trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcine.

Kluge je za TASS izjavio da timovi SZO u ovom trenutku proučavaju informacije koje im je Rusija dostavila. On je ponovio da nije skeptičan, da je veoma samouveren i da postiče ne samo Rusiju, nego i druge zemlje da rade na razvoju vakcine.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.