Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ruski naučnik: Moguće i odmrzavanje drevnih virusa - | K-013 Portal

Ruski naučnik: Moguće i odmrzavanje drevnih virusa

Ruski biolog Kiril Šaršov smatra da virusi iz odmrznutog večnog leda mogu predstavljati ozbiljnu pretnju za čovečanstvo. Kako je rekao, postoji hipoteza da se globalnim zagrevanjem, topljenjem lednika "odmrzavaju" i drevni virusi, prenosi portal Sputnjik.

Ipak, navodi on, sada je aktuelno govoriti o virusu koroni za koji kaže da je i ranije bio aktivan, ali da ga sistemi za testiranje nisu primećivali.

Međutim, postoje virusi koji su kod životinja, ali nisu opasni za ljude, kaže on i kao primer navodi virus koji izaziva bronhitis kod pilića.

On dodaje da postoje i drugi respiratorni virusi koji inficiraju životinje i koji mogu da se prenose na ljude, poput besnila i encefalitisa.

Šaršov dodaje i da danas postaju sve aktuelniji virusi koje prenose insekti u tropskim predelima, ali zbog globalnog otopljavanja oni se pomeraju u severnije krajeve.

"Na primer virus groznice zapadnog Nila, različite vrste malarije, koje u naše krajeve donose komarci", smatra Šaršov.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS