Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo ulazak kopnenih snaga u Ukrajinu - | K-013 Portal

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo ulazak kopnenih snaga u Ukrajinu

rusija, ukrajina, rat

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njegove kopnene snage ušle u Ukrajinu sa Krima, što je prva potvrda iz Moskve o napredovanju njenih kopnenih snaga.

Rusija je ranije saopštila samo da je izvela vazdušne i raketne udare na ukrajinske vazdušne baze, baterije PVO i druge vojne objekte kao i da je u napadu uništeno 83 ukrajinskih vojnih objekta.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov potvrdio je, po prvi put od početka akcije, da su ruske kopnene trupe ušle u Ukrajinu, rekavši da su napredovale ka gradu Herson, severozapadno od Krima.

Herson se nalazi na rezervoaru koji obezbeđuje većinu vode za Krim sve dok Ukrajina nije prekinula snabdevanje izgradnjom brane 2017. godine kao odgovor na rusku aneksiju tog ukrajinskog poluostrva.

Konašenkov je rekao da je taj potez ruske vojske omogućio obnavljanje vodosnabdevanja Krima.

Ruska vojska: Prvi dan invazije na Ukrajinu bio uspešan

Ruska vojska saopštila je večeras da je „uspešno“ ispunila sve ciljeve postavljene prvog dana invazije na Ukrajinu, gde je, prema podacima ukrajinskih vlasti, tokom bombardovanja i sukoba poginulo nekoliko desetina ljudi.

„Uspešno su ispunjeni svi zadaci dodeljeni grupama pripadnika oružanih snaga Rusije“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema poslednjim izveštajima svetskih agencija koje se pozivaju na ukrajinske izvore, ruske snage kontrolišu vojni aerodrom kod Kijeva, dok je oblast Herson na jugu delimično pod ruskom kontrolom.

Na tom području je zauzet grad Geničesk, dok se vode borbe u Černobilju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.