Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SAD povlače trupe iz Nemačke kako bi "obuzdali" Rusiju? - | K-013 Portal

SAD povlače trupe iz Nemačke kako bi "obuzdali" Rusiju?

SAD, vojska, Rusija, Nemačka

"Povlačenje američkih trupa iz Nemačke uklapa se u strategiju obuzdavanja Rusije", izjavio je šef Pentagona Mark Esper.

"Pojačavamo obuzdavanje Rusije i jačamo (Severnoatlantsku) alijansu. Prebacujemo mnogo trupa dalje na istok, bliže granicama Rusije“, rekao je Esper za "Foks njuz“.

Prema njegovim rečima, većina saveznika sa kojima je razgovarao, ovo smatra „dobrim korakom“.

Esper je ranije saopštio da će iz Nemačke biti povučeno ukupno gotovo 12 hiljada američkih vojnika, od kojih će većina (6,4 hiljade) otići kući, a ostatak će biti premešten u zemlje NATO-a u Evropi, uključujući Italiju i Belgiju, prenosi Sputnjik.

Planirano je da se štab američkih snaga u Evropi preseli iz Nemačke u belgijski Mons. Mons je trenutno štab vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi.

Nakon objave o povlačenju trupa iz Nemačke, Sjedinjene Američke Država najavile su da će poslati dodatnih 1.000 vojnika u Poljsku pored 4,5 hiljade američkih trupa koje se tamo već nalaze.

Inicijativu za vojno obuzdavanje Rusije finansira američki Kongres poslednjih pet godina. Ona predviđa povećanje prisustva američkih vojnika u Istočnoj Evropi na osnovu rotacije.

(Sputnjik)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.