Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SAD stavile veto na prijem države Palestine u UN - | K-013 Portal

SAD stavile veto na prijem države Palestine u UN

SB,palestina,sad, veto

SAD su stavile veto na narcrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članica Saveta bezbednosti - Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir - glasalo je ''za''.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

U slučaju da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN kako bi postala punopravna članica.

U 193-članoj Generalnoj skupštini nema veta, a kako oko 140 zemalja priznaje državu Palestinu, njen prijem bio bi odobren.

Palestinski predstavnici osudiili su odluku SAD da sulože veto, ocenivši je ''nepravednom, neetičkom i neopravdanom'', preneo je Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se SAD na odluci da stave veto.

''Sramotni predlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam'', rekao je Kac.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS