Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Severna Koreja izvela probe višecevnih bacača raketa - | K-013 Portal

Severna Koreja izvela probe višecevnih bacača raketa

severna koreja, raketa

Severna Koreja ispalila je danas rakete iz višecevnih bacača, prema navodima južnokorejske vojske u vreme obnovljenih tenzija na Korejskom poluostrvu zbog brojnih severnokorejskih proba oružja.

Od početka godine Pjongjang je izveo deset većih proba naoružana od kojih je Severna Koreja dve opisala kao lansiranje „izviđačkih satelita“, dok su Seul i Vašington rekli da se radi o testiranju sistema interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

„Bilo je ispaljivanja jutros i sumnjamo da su iz višecevnih raketnih bacača“, naveo je u saopštenju generalštab združene južnokorejske vojske.

Kako se dodaje južnokorejska vojska zadržava čvrst položaj pripreme za odbranu i blisko prati povezane događaje.

U jednom satu od 7.20 po lokalnom vremenu danas (23.40 po srednjoevropskom vremenu u subotu) četiri ispaljivanja raketa izvedena su u pravcu mora na zapadu Severne Koreje iz mesta u provinciji Južni Pjongan, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Nacionalni savet za bezbednost Južne Koreje imao je hitan sastanak i pozvao na jačanje priprema da bi se sprečila svaka bezbednosna praznina za vreme tranzicije na čelu države, navodi se u saopštenju iz predsedništva zemlje.

Predsednik Jun Suk-jeol biće inaugurisan 10. maja, posle pobede na izborima 9. marta.

Današnja ispaljivanja raketa izvedena su nekoliko dana posle neuspele probe oružja koja je prema analitičarima mogla da bude proba nove interkontinentalne balističke rakete.

SAD i Južna Koreja sumnjaju da se Pjongjang priprema da ispali interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17, koju analitičari nazivaju „monstrum raketa“.

Severna Koreja 15. aprila slavi 110. godišnjici rođenja Kim Il Sunga, osnivača zemlje, i mnogi stručnjaci očekuju da će raketa biti lansirna tada.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.