Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Severna Koreja nastavila lansiranje raketa posle mesec dana pauze - | K-013 Portal

Severna Koreja nastavila lansiranje raketa posle mesec dana pauze

severna koreja, lansiranje raketa

Severna Koreja ispalila je danas balističku raketu, osmu ove godine, posle mesec dana pauze za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i u trenutku kada je međunarodna pažnja usmerena na Ukrajinu.

Južnokorejska vojska saopštila je da su detektovali balističku raketu ispaljenu u pravcu Istočnog mora (Japanskog mora). Projektil je ispaljen oko ponoći u subotu iz Sunana, u okolini Pjongjanga, i prešao je oko 300 kilometara na maksimalnoj visini od 620 kilometara, navela je vojska.

Južnokorejsko predsedništvo izrazilo je „duboku zabrinutost“ zbog tog lansiranja koje se događa u vreme kada, kako je navedeno, „svet pokušava da zaustavi rat u Ukrajini“.

U januaru Severna Koreja izvela je sedam raketnih proba, što je njen rekord za jedan mesec, uključujući i probu svoje najmoćnije rakete od 2017. godine, dok su pregovori o denuklearizaciji zemlje sa SAD na mrtvoj tački.

Severnokorejske vlasti su takođe upozorile da bi mogle da odustanu od svog samonametnutog moratorijuma na probe interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) i nuklearne probe.

Severna Koreja se uzdržavala od sprovođena proba naoružanja za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, moguće iz poštovanja prema svom kineskom susedu i savezniku. Međutim u vreme kada je pažnja međunarodne zajednice usmerena na rat u Ukrajini mnogi analitičari su očekivali da će Pjongjang to iskoristiti da nastavi sa raketnim probama.

Nova demonstracija sile Pjongjanga događa se u vreme kada se Južna Koreja sprema da izabere svog novog predsednika na izborima 9. marta.

Odlazeći južnokorejski predsednik Mun Džae-in upozorio je više puta da Korejskom poluostrvu preti u svakom trenutku da ponovo zapadne u krizu u kojoj je bila pre pet godina ako Pjongjang nastavi ispaljivanje svojih interkontinentalnih raketa, i svoje nuklearne probe.

Analitičari smatraju da bi Pjongjang mogao da iskoristi najvažniji datum svog političkog kalendara, 15. april da izvede neku veliku probu naoružanja. Na taj datum je godišnjica (110. ove godine) rođenja Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje i dede sadašnjeg vođe Kim Džong Una.

Skoriji satelitski snimci nagoveštavaju da se severnokorejski režim sprema za veliku vojnu paradu da prikaže svoje oružje za tu priliku.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.