Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Skoro 500 dana nakon izbora, Belgija dobila premijera i vladu - | K-013 Portal

Skoro 500 dana nakon izbora, Belgija dobila premijera i vladu

belgija, vlada, premijer

Gotovo 500 dana posle parlamentarnih izbora u Belgiji, sedam partija se rano jutros složilo o formiranju u potpunosti funkcionalne vlade, koja će biti koncentrisana na borbu protiv pandemije virusa korona i njenog razarajućeg uticaja na ekonomiju.

Gotovo je sigurno da će novi premijer biti Aleksandar De Kro, umesto Sofi Vilmes.Poslednji pregovori su trajali gotovo 24 sata, kako bi se došlo do sporazuma o budžetu.

Sedam partija čine liberali, socijalisti i zeleni, podeljeni na odvojene stranke na osnovu jezika - holandskog i francuskog, kao hrišćanske demokrate, koje govore holandski.

Partije su pronašle novac za veće minimalne penzije i unapređenje rada javnih službi, nadajući se da će uspeti da zaustave rast troškova iz budžeta izavanih virusom korona.

Četrdesetčetvorogodišnji De Kro je aktuelni potpredsednik vlade, zadužen proteklih desetak godina za penzije, razvojnu pomoć i finansije.

Posle devet godina, De Kro će biti prvi premijer koji govori holandski, navodi AP.

Od izbora održanih u maju prošle godine, Belgiju je vodila privremena vlada, a tokom proteklih šest meseci manjinski kabinet, uz podršku opozicije, kako bi mogao da se bori protiv pandemije.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS