Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šolc: Poziv Bugarskoj da deblokira pregovore Skoplje-EU - | K-013 Portal

Šolc: Poziv Bugarskoj da deblokira pregovore Skoplje-EU

šolc, nemački ,kancelar

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Sofiji da "snažno podržava" sporazum Bugarske i Severne Makedonije o početku pregovora Skoplja o članstvu u EU, čime je, kako je ocenio Rojters, podstakao Bugarsku da ukine veto na početak pregovora Severne Makedonije. Tokom posete Sofiji, Šolc je rekao da bi evropski blok trebalo da izbegne da uništi nade Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

"Snažno podržavam sporazum o početku pregovora. Vidim šanse za napredak", rekao je Šolc na konferenciji za novinare koju je održao sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim, preneo je Rojters.

Bićemo u bliskoj kontaktu narednih dana, dodao je on.

Petkov je ponovio stav Bugarske da Severna Makedonija mora da ispuni tri uslova u vezi sa istorijsko-kulturnim sporovima između dve zemlje, pozivajući Brisel da garantuje da će oni biti ispunjeni.

Bugarska blokira pristupanje Severne Makedonije EU od novembra 2020. godine zbog sporova vezanih za jezik i istoriju.

Šolc je prethodno boravio u Skoplju gde je rekao da je EU obećala, posebno Severnoj Makedoniji, da će početi pregovore o članstvu u Uniji bez odlaganja.

"Ja sam to rekao i premijeru Dimitru Kovačevskom danas u Skoplju", napisao je Šolc na Tviteru.

On je, takođe, dodao da je Nemačka ozbiljna u vezi s evrointegracijama Zapadnog Balkana.

"EU bi trebalo da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da konačno ispuni svoje obećanje i integriše Zapadni Balkan u evropski blok", kazao je.

On je pohvalio Severnu Makedoniju što je podržala sankcije Kremlju.

"Veoma je važno da se unese nova dinamika u ovaj proces. Zagovaraću da dođe do sledećih koraka", kazao je Šolc.

Kovačevski je naglasio brojne teške reforme koje je Severna Makedonija preduzela sa ciljem da se priključi evropskom bloku, među kojima je i promena imena zemlje zbog primedbi Grčke.

 Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.