Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija na listi zemalja čiji građani od 1. jula mogu u EU, da li će granice biti otvorene - | K-013 Portal

Srbija na listi zemalja čiji građani od 1. jula mogu u EU, da li će granice biti otvorene

evropska unija, EU, putovanje u EU, granica, putovanje u EU za građane Srbije

Srbija se nalazi na listi zemalja čijim građanima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u EU, odlučili su zvaničnici u Briselu, prenosi Euronews (Juronjuz).

Prema nacrtu odluke, u koji je Euronews imao uvid, postoje dve liste, jedna pozitivna i druga na kojoj su zemlje čijim građanima neće biti dozvoljen ulazak u EU, a Srbija se nalazi na prvoj.

Izvori Euronews-a, međutim, sumnjaju da će granice biti otvorene 1. jula.

Evropski zvaničnici nisu juče uspeli da donesu odluku o tome kojim zemljama će biti zabranjen ulazak nakon otvaranja spoljnih granica bloka, a diplomata EU je za Euronews rekla da zvaničnici "ne mogu postići dogovor" i da će razgovori biti nastavljeni danas.

EU još razmatra otvaranje granica prema Srbiji

Ambasadori EU 27 na sastanku u Briselu još nisu doneli odluku o otvaranju spoljnih granica Unije od 1. jula uključujući i otvaranje prema zemljama Zapadnog Balkana.

Preporuka Evropske komisije je da se pri otvaranju granica zemlje članice EU vode principom "bolje ili slične" epidemiološke situacije u trećim zamljam prema kojim bi granice trebalo da budu otvorene.

U ovom trenutku Srbija se nalazi na preliminarnoj listi zemalja za ukidanje restrikcije putovanja uz napomenu da se u državi "nizak nivo infekcije povećava".

U smernicama Evropske komisije o otvaranju spoljnih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU što je maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Prema preliminarnoj listi oko koje ambasadori EU27 raspravljaju samo Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina stoje "potencijalno dobro", s tim što je Bosna i Hercegovina na ivici prihvatljive stope.

Na listi se ne nalaze Albanija, Severna Makoednija i Kosovo jer podaci ukazuju na pogoršanje situacije sa korona virusom.

Komisija je 11. juna zemaljma članicam predložila da sastave listu zemalja prema kojima će granicebiti otvorene od 1. jula navodeći da bi Zapadni Balkan trebalo da se nađe na toj listi.

U Evropskoj komisiji ukazuju na činjenicu da odluka o otvranju granica EU prema Zapadnom Balkanu nije zasnovana isključiovo na epidemiološkoj situaciji već i na bliskim odnosima i interacijama dve strane.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.