Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće - | K-013 Portal

Štrajk državnih službenika u Grčkoj, zahtevaju veće plate zbog skupoće

grcka, strajk drzavnih sluzbenika

Sindikat državnih službenika Grčke (ADEDY) je od jutros u 24-časovnom štrajku sa zahtevom za povećanje plata od 10 odsto zbog skupoće, jer neke nove cene su u Grčkoj drastično više od cena istih proizvoda drugde u EU.

Posle generalnog štrajka svih sindikata krajem februara, Konfederacija zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) je u aprilu imala 24-časovni štrajk iz istih razloga.

Premijer Kirijakos Micotakis je u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli Fon der Lajen tražio „više transparentnosti“ na jedinstvenom tržištu EU, ukazavši da je to jedan od prioriteta za građane pred izbore evro-poslanika 9. juna.

„Od ključnog je značaja“da „EU dokaže da je sposobna da postavi prave prioritete“, uključujući zaštitu potrošača suočenih sa visokim cenama, napisao je Micotakis u pismu poslatom u subotu, a objavljenom u ponedeljak.

„Moraju se doneti smele mere da bi se obezbedilo da jedinstveno tržište funkcioniše s više konkurencije i transparentnosti u korist potrošača“, ukazao je Micotakis tri nedelje pre evro-izbora.

Suočen s nezadovoljstvom građana u Grčkoj, on zahteva da Brisel „odlučno, brzo i efikasno interveniše“ radi regulisanja jedinstvenog tržišta.

Po njegovim rečima, „nedavna inflatorna kriza je dovela do znatnog smanjenja kupovne moći evropskih građana i istakla asimetričnu moć multinacionalnih kompanija, u pogledu diferenciranja politike cena“.

Kupovna moć i inflacija su glavne brige Grka pred evropske izbore.

Po rečima Micotakisa, u pojedinim zemljama kao što je Grčka, osnovni proizvodi široke potrošnje se prodaju skuplje nego u drugim zemljama EU zbog „teritorijalnih ograničenja u snabdevanju koja nameću velike multinacionalne kompanije“.

Radi se o tome što su se velike mulitnacionalne kompanije dogovorile da cene podešavaju po veličlini tržišta zemalja, te su one niže na velikim tržištima jer tamo imaju konkurenciju, a više na malimn gde je manje konkurencije.

Micotakis predlaže mere i za „sprečavanje politike određenih multinacionalnih kompanija da iste ili slične potrošačke proizvode plasiraju pod različitim brendovima u različitim zemljama članicama, što im omogućava različite cene“ i traži „zabranu nepoštenih komercijalnih praksi“.

U aprilu su potrošačke cene u Grčkoj porasle 3,1 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, uz rast cena prehrambenih proizvoda od 5,4 odsto – po podacima grčke statističke službe Elstat.

Visoki troškovi života povećali su socijalno nezadovoljstvo u Grčkoj gde su, po evropskoj statističkoj službi EU, Eurostatu, plate tek na 21. mestu među 27 zemalja EU.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.