Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Švajcarci za ograničenje reklamiranja duvana, odbili da zabrane eksperimente na životinjama - | K-013 Portal

Švajcarci za ograničenje reklamiranja duvana, odbili da zabrane eksperimente na životinjama

svajcarska, referendum, reklamiranje duvana

Švajcarci su dali zeleno svetlo na referendumu za zabranu reklama duvana koje dopiru do dece ili adolescenata, pokazuju preliminarni zvanični rezultati.

Kancelarija savezne vlade saopštila je da je za zabranu glasalo 54 odsto glasača, kao i većina kantona."Jako smo zadovoljni, narod je ipak shvatio da je zdravlje važnije od ekonomskih interesa“, rekla je za Frans pres predstavnica Lige protiv raka.

Prema prvim zvaničnim rezultatima, građani su odbili da zabrane eksperimente na životinjama sa gotovo 80 odsto.

Švajcarci su već odbacili tri inicijative za tu zabranu, 1985. sa 70 odsto glasova, 1992. sa 56 odsto i 1993. sa 72 odsto.

Odbacili su, sa više od 56 odsto, i novi zakon koji predviđa dodatne mere podrške za medije, zbog pada prihoda od oglašavanja.

Protivnici tog zakona su ga osudili kao "krađu državne kase", koja čini da mediji postaju zavisni od države i od koga će profitirati velike medijske grupe.

Ali, ocenjuje se da je javno zdravlje danas pobedilo industriju duvana. Švajcarska, gde svaka četvrta osoba puši, do sada je imala vrlo popustljive zakone o oglašavanju duvana, pre svega zbog vrlo jakog lobiranja najvećih proizvođača cigareta na svetu koji tu imaju svoje sedište.

Novi tekst predviđa zabranu svih reklama o duvanu koju deca ili adolescenti mogu da vide, na primer u štampi, na plakatama, na internetu, u bioskopima ili tokom demonstracija. Ista pravila se primenjuju i na elektronske cigarete. Reklame koje su upućene samo odraslim, na primer u imejlovima, ostaju dozvoljene.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.