Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Talibani preuzeli punu kontrolu nad aerodromom u Kabulu - | K-013 Portal

Talibani preuzeli punu kontrolu nad aerodromom u Kabulu

aerodrom u kabulu, talibani, avganistan

Talibani od danas imaju potpunu kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu, nakon što je i poslednji američki vojni avion napustio tu vazdušnu luku.

Rano jutros naoružani talibanski borci zauzeli su hangare na vojnoj strani aerodroma, a lideri talibana potom su simbolično prošetali pistom, obeležavajući svoju pobedu, prenosi Rojters.

Talibani su se zatim obratili medijima na aerodromu u Kabulu nekoliko sati nakon izlaska američkih trupa i poručili da je to pobeda celog Avganistana.

"Ova pobeda pripada svima nama", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid na aerodromu u Kabulu, gde ga je pratilo mnoštvo drugih vođa ove islamističke grupe.

On je naveo da je svet trebalo da izvuče pouke i da je ovo prijatan trenutak pobede za njih, ali i naglasio da talibani žele dobre diplomatske odnose sa svima.

Na istočnoj kapiji aerodroma, mala grupa Avganistanaca i dalje je pokušavala da uđe, nadajući se bilo kakvom letu, ali za sada komercijalne avio kompanije ne lete iz Kabula.

Ostaje nejasno ko će preuzeti upravljanje vazdušnim prostorom zemlje, a na odlasku, američka vojska je upozorila pilote da na aerodromu nema kontrole vazdušnog saobraćaja ili aerodromske službe.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan.

Rezolucija, koju su pokrenule Velika Britanija i Francuska, poziva na stvaranje bezbednih zona kroz koje bi se omogućilo Avganistancima da dođu do aerodroma u Kabulu, a uoči povlačenja američkih trupa 31. avgusta.

Rezolucija, usvojena sa 13 glasova "za", dok su Kina i Rusija bile uzdržane, traži i da se avganistanska teritorija ne koristi za pretnju drugim državama, niti da bude utočište terorističkim grupama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.