Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Terenti brod Ever Given uspešno prošao kroz Suecki kanal - | K-013 Portal

Terenti brod Ever Given uspešno prošao kroz Suecki kanal

brod evergiven, suecki kanal

Teretni brod Ever Given, koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, danas je uspešno prošao tim plovnim putem i uplovio u Crveno more.

Uprava Sueckog kanala (SCA) je danas saopštila da je brod uplovio u Suecki kanal na putu iz Britanije za Kinu, kao deo konvoja od 26 plovila, a da su za vreme njegovog prolaska bile preduzete dodatne bezbednosne mere, prenosi Rojters.

Ever Given su, naime, tokom plovidbe kroz Suecki kanal pratila dva tegljača kao i grupa iskusnijih kormilara koje je odredila SCA.

Teretni brod Ever Given, dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta, pošto su ga jaki vetrovi nasukali na obalu.

Operacija izvlačenja broda je trajala šest dana, uz pomoć tegljača i bagera, a tokom tog procesa nastradala je jedna osoba.

Svetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometra, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

Nakon što je 29. marta pomeren i odblokiran, brod je po sudskom nalogu zaplenjen i držan u jezeru između dva dela kanala, nakon čega je japanska firma "Šoei Kisen", koja je vlasnik broda, postigla sporazum sa upravom Sueckog kanala o naknadi štete nastale zbog blokade plovnog puta.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.