Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tramp: Podržao bih Rusiju da napadne članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze - | K-013 Portal

Tramp: Podržao bih Rusiju da napadne članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze

tramp, rusija, nato

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze prema Severnoatlantskoj alijansi, navodi Gardijan.

Jučerašnji komentar bivšeg šefa države odmah je naišao na oštru kritiku Bele kuće, koja je tu Trampovu izjavu nazvala "užasavajućom i nedoličnom".

Tramp je u subotu rekao da je, tokom jednog skupa NATO rekao šefu "jedne velike države" da SAD pod njegovim rukovodstvom ne bi štitila države "delinkvente".

"Jedan od predsednika jedne velike države je ustao i pitao:Gospodine, ako ne plaćamo, a napadne nas Rusija, da li ćete nas zaštititi?", rekao je Tramp i dodao da je tom predsedniku rekao: "Niste platili, prestupnik ste? Ne, ne bih vas zaštitio, nego bi ih ohrabrio da urade šta god da požele. Treba da platite. Treba da plaćate svoje račune", preneo je Gardijan.

Tramp je ovo izjavio tokom kampanje za predsedničku nominaciju u Konveju, u Južnoj Karolini, pred unutarstranačke izbore republikanaca u toj saveznoj državi SAD 24. februara.

Zamoljen da prokomentariše Trampovu izjavu, portparol Bele kuce Endrju Bejts rekao je da "ohrabrivanje na napad ubilačkih režima na naše (američke) najbliže saveznike jeste užasavajuće i nedolično i ugrožava američku nacionalnu bezbednost, globalnu stabilnost i ekonomiju SAD.

"Ugovor NATO-a sadrži odredbu koja garantuje združenu odbranu država članica u slučaju napada ne bilo koju članicu", podsetio je Bejts, a preneo Rojters.

Tramp je bio žestoki kritičar Severnoatlantskog saveza u vreme svog predsedničkog mandata i više puta je pretio da ce se Amerika povuci iz NATO.

On se često žalio da za funkcionisanje alijanse SAD placaju više od drugih članica. Bejts je istakao da je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden obnovio američke vojne saveze nakon preuzimanja dužnosti 2021. godine i osigurao da je NATO sada "najsnažniji i najvitalniji ikada".Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.