Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tramp suspendovao putovanja iz Evrope u SAD na 30 dana - | K-013 Portal

Tramp suspendovao putovanja iz Evrope u SAD na 30 dana

Američki predsednik Donald Tramp privremeno je obustavio putovanja iz Evrope u SAD na 30 dana, izuzev iz Velike Britanije, pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širenja koronavirusa.

Tramp, čija administracija se suočila sa oštrim kritikama zbog načina na koji je reagovala na krizu u vezi sa javnim zdravlje, najavio je i nekoliko koraka usmerenih na smanjenje negativnih posledica po ekonomiju, koje može da izazove koronavirus.

Zabrana putovanja, koja stupa na snagu u petak u pomoć, ne primenjuje se na Britaniju niti na Amerikance koji prolaze "odgovarajuće provere", prenosi Rojters.

Tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije, koje su prenosile sve nacionalne televizije, Tramp je rekao da su "puna moć federalne vlade i privatnog sektora u pogonu da zaštite američki narod", prenosi Glas Amerike.

"Ovo je najagresivniji i najsveobuhvatniji napor da se suprotstavimo stranom virusu u modernoj istoriji", dodao je Tramp.

Tramp, čija bi pobeda na izborima 3. novembra mogla da zavisi od toga koliko dobro odgovori na ovu krizu, ipak nije proglasio vanredno stanje, iako je taj potez bio razmatran.

Međutim, nije se suzdržavao u kritikovanju Evrope, rekavši da je delimično kriva za širenje virusa u SAD, gde je do sada stradalo 37 osoba, dok je 1.281 zaražena.

"Evropska unija nije uvela iste predostrožnosti i zabranila letove iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je veliki broj novih oblasti u SAD, u kojima je izbila zaraza, koju su posejali putnici iz Evrope", rekao je Tramp.

Njegova zabrana putovanja iz Evrope slična je onoj koju je uveo na putovanja iz Kine kada se virus brzo širio u tom delu sveta.

Posle još jednog katastrofalnog dana na berzi u Njujorku, Tramp je rekao da će preduzeti hitnu akciju da obezbedi finansijske olakšice za radnike koji su bolesni, u karantinu, ili brinu za druge koji su oboleli.

On je dodao da je dao instrukcije Sekretarijatu za finansije da odloži poreske uplate bez kamate ili kazni za određene kompanije i pojedince, koji su ugroženi.

Tramp je potpisao predsedničku proklamaciju, kojom se suspenduje ulazak u zemlju većine stranih državljana koji su bili u određenim Evropskim zemljama u bilo kojem trenutku tokom perioda od 14 dana pre njihovog planiranog dolaska u SAD.

Kako je saopštio vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čed Vulf, to su zemljke Šengen zone: Austrija, Belgija, Ceška, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Zabrana se ne odnosi na osobe sa dozvolom trajnog boravka u SAD (nosioce takozvane "zelene karte"), najbliže članove porodice američkih državljana i još nekih pojedinaca, koji su imenovani u proklamaciji.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS