Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Turska od 29. aprila zabranjuje prodaju alkohola - | K-013 Portal

Turska od 29. aprila zabranjuje prodaju alkohola

zabrana prodaje alkohola, turska

Turska će od sutra na 17 dana zabraniti prodaju alkoholnih pića u prodavnicama u okviru novih mera "potpunog zaključavanja", koje je proglasio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kako bi se zaustavio porast broja obolelih od koronavirusa.

To su potvrdila dvojica neimenovanih turskih zvaničnika, koji su rekli da će za vreme zaključavanja moći da rade samo prodavnice koje prodaju hranu i druge osnovne potrebe."Očigledno da prodavnice alkoholnih pića nisu među njima i zato smo morali da zatvorimo i odeljena s alkoholnim pićima u supermarketima, da se vlasnici prodavnica alkoholnih pića, koji ne mogu da rade, ne bi žalili na nelojalnu konkurenciju", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Klix.

Alkoholna pića će ipak moći da se nabavljaju posredstvom interneta ili putem telefonskih narudžbi.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu ranije je rekao da je nametanje ograničenja alkohola logično, jer je alkohol jedan od razloga za povećanje broja novozaraženih koronavirusom.

"Mogli su prigovarati koliko su hteli, ali naša odluka je u skladu sa naučnim gledištem. Alkohol utiče na manje socijalno distanciranje, zbog čega su i druge zapadne nacije učinile isto za vreme pandemije", kazao je Sojlu.

Pitanje je koliko će ta mera doprineti smirivanju epidemiološke situacije, jer je potrošnja alkohola u Turskoj prilično mala. Prema izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj iz 2015. godine, Turska je na poslednjem mestu među 44 zemlje koje su obuhvaćene istraživanjem o potrošnji alkohola.

Ova odluka izazvala je velike reakcije na društvenim mrežama, a mnogi je smatraju delom prikrivenog programa turske konzervativne vlade za smanjenje potrošnje alkohola u zemlji.

(FoNet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS