Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Baltičkom moru pronađena još jedna 'enigma' - | K-013 Portal

U Baltičkom moru pronađena još jedna 'enigma'

enigma, balticko more

Nemački ronioci koji čiste Baltičko more od odbačenih ribarskih mreža naišli su u Zalivu Gelting na retku mašinu za šifrovanje poruka "enigma" koju je nacistička vojska koristila tokom Drugog svetskog rata, a veruje se da je izbačena iz potopljene podmornice.

Iako je na početku mislio da je u pitanju pisaća mašina upletena u mrežu, podvodni arheolog Florijan Huber ubrzo je shvatio istorijski značaj pronalaska.

"Za poslednjih 20 godina imao sam mnogo uzbudljivih i neobičnih pronalazaka, ali nikada nisam sanjao da ću jednog dana pronći jednu od legendarnih "enigma" mašina", rekao je Huber.

Nacistička vojska koristila je "enigmu" kako bi slala i primala tajne poruke, ali su britanski kriptografi provalili šifru, što je pomoglo saveznicima da steknu prednost u pomorskim borbama za kontrolu nad Atlantikom.

Zasluge za to se pripisuju britanskom timu predvodjnom Alanom Turingom koji je radio u centru za razbijanje kodova Blečli park.

Neposredno pre predaje Nemačke u maju 1945. posade oko 50 podmornica dobile su naređenje da potope svoja plovila u Zalivu Gelting u blizini danske granice, da ne bi pala u ruke saveznicima, ali i da unište mašine za šifrovanje, prenosi Rojters.

Huber kaže da se veruje da se "enigma" koju su pronašli ronioci iz tog vremena. "Enigma" koja izgleda kao pisaća mašina, sastojala od tastature i točkova koji su šifrovali poruke.

Iako je proizvedeno nikoliko stotina hiljada takvih mašina, poznato je da postoji samo nekoliko stotina, koje se na aukcijama prodaju za desetine hiljada evra.

Mašina koja je upravo pronađena biće predata arheološkom muzeju u Šlezingu.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.