Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrajina i Moldavija dobile "zeleno svetlo" za status kandidata EU - | K-013 Portal

Ukrajina i Moldavija dobile "zeleno svetlo" za status kandidata EU

evropska unija, samit

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru    

”U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost”, pourčio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Laje takođe je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospku perspektivu.

”Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje”, poručila je Lajen na Tviteru.

Zelenski: Kandidatura Ukrajine za članstvo u EU istorijski trenutak

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviterum, preneo je Rojters.

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru

"U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", pourčio je Mišel.

Borelj: Narod Ukrajine pripada evropskoj porodici

Šef diplomatije EU, Žosep Boelj i ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, u zajedničkoj video poruci, čestitali su Ukrajini i njenim gradajanim dodeljivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Žosep Borelj je na svom Tviter nalogu, uz ovu video poruku, poručcio da će ”Ukrajina podediti” i da će ”Evropa pobediti”.

"Danas je početak dugačkog puta koji ćemo ići ajedno. Ukrajinski naord pripada evropskoj porodici, Budućost Ukrajine je u EU. Zajedno podržavamo mir", napisao je Borelj.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.