Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrajina legalizovala bitkoin - | K-013 Portal

Ukrajina legalizovala bitkoin

bitkoin, bitkoin ukrajina

Ukrajina je peta zemlja u poslednjih nekoliko nedelja koja je uspostavila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta.

Ukrajinski parlament je gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se legalizuju i regulišu kriptovalute. Zakon, čije je donošenje pokrenuto 2020. godine, sada ide na potpis predsedniku Volodimiru Zelenskom, izveštava CNBC.

Kripto tržište u Ukrajini je do danas funkcionisalo u sivoj zoni, pri čemu je građanima bilo dozvoljeno da kupuju i razmenjuju virtuelne novčiće, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile na udaru kontrola finansijske policije.

Prema pisanju Kijev Posta, vlasti su imale borbeni stav kada je u pitanju virtuelni novac, smatrajući ga instrumentom za „prevarne radnje“ i za pranje novca, pri čemu su pretresali preduzeća povezana sa kriptovalutama i „često oduzimali skupu opremu bez ikakvog osnova“.

Međutim, s današnjim glasanjem Kijev se priklonio bitkoinu.

Do 2022. godine, zemlja planira da otvori tžište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kijev Post.

Novi zakon predviđa određene mere zaštite od prevara za imaoce bitkoina i drugih kriptovaluta, a poslanici u Vrhovnoj Radi su zakonom definisali i osnovnu terminologiju u svetu kriptovaluta, kao što su pojmovi virtuelna imovina, digitalni novčanik, privatni ključevi, itd.

Za razliku od El Salvadora, koji je ove nedelje usvojio bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski kripto zakon ne znači uvođenje bitkoina kao platežnog sredstva niti ga stavlja u ravnopravan položaj sa grivnom, nacionalnom valutom zemlje.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.