Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ukrajina zaustavlja transport trećine ruskog gasa za Evropu - | K-013 Portal

Ukrajina zaustavlja transport trećine ruskog gasa za Evropu

ukrajina, gas, gasovod

Ukrajinski operater za gas saopštio je da će isključiti gotovo trećinu ruskog gasa koji prolazi preko Ukrajine ka Evropi.

Ukrajinska kompanija GTS objavila je to saopštenje na svom sajtu.

Obustavlja se tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti.

Kako je navela kompanija, "rat joj onemogućava da stigne do delova svog sistema i da osigura njegovu bezbednosti, posebno u oblastima pod ruskom kontrolom u regionu Luganska".

Kompanija je navela da će zaustaviti oko 32,6 miliona kubnih metara gasa dnevno. Navodi se da se radi o "višoj sili".

Kako je najavljeno, prekid počinje u sredu u 7 časova ujutru i kompanija će ponuditi Rusiji mogućnost da preusmeri gas preko drugog prelaza koji je u rukama ukrajinske vlade.

Kompanija navodi da je "više puta informisala ruski Gasprom o pretnjama za tranzit gasa zbog delovanja okupacionih snaga pod ruskom kontrolom i mešanja u tehničke procese, ali da su ti pozivi ignorisani".

Kompresorsku stanicu "Novopskov" u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Za sada nema reakcije iz Moskve.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.