Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Velika očekivanja od sastanka Putina i Bajdena - | K-013 Portal

Velika očekivanja od sastanka Putina i Bajdena

sastanak bajden putin

Moskva i Vašington pokušavaju da smanje negativnu retoriku, ali ne treba se zavaravati po tom pitanju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o očekivanjima od sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

"Uoči samita na najvišem nivou obe strane uvek pokušavaju da smanje negativnu retoriku kako bi stvorile odgovarajuću povoljnu atmosferu za rad. Tu nema ničeg posebnog, ne treba se ničim zavaravati. To je profesionalan pristup", rekao je Putin u intervjuu na platformi "Smotrim".

"Mi sa svoje strane takođe to radimo", dodao je on.

Putin je naveo i glavna očekivanja od sastanka sa američkim predsednikom – uspostavljanje direktnog dijaloga i stvaranje mehanizma koji zaista funkcioniše u brojnim oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Među pitanjima od zajedničkog interesa, ruski lider je naveo stratešku stabilnost, temu regionalnih sukoba, mere zaštite životne sredine i brigu o životnoj sredini uopšte, u globalnom smislu, kao i saradnju u oblasti ekonomije.

"Ako posle ovog sastanka stvorimo mehanizme za rad u svim ovim oblastima, mislim da će već to biti dobro. Moglo bi se reći da sastanak nije bio uzaludan", precizirao je Putin, preneo je Sputnjik.

Prema rečima ruskog predsednika, Rusija i Sjedinjene Američke Države mogle bi efikasno da rade i u ekonomskoj oblasti.

"Inače, postoji i obostrani interes u oblasti ekonomije. Mnoge američke kompanije žele da rade kod nas, ali ih ‘vuku za uši’ sa našeg tržišta i oni ustupaju mesto konkurentima. Zar to zaista ide u korist američkoj ekonomiji? Sve u svemu, imamo o čemu da razgovaramo", zaključio je Putin.

Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. U Kremlju su naglasili da od pregovora ne očekuju mnogo zbog postojećih nesuglasica između Rusije i SAD. Pretpostavlja se da će predsednici razgovarati o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.