Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Virus korona i na Svetoj gori - | K-013 Portal

Virus korona i na Svetoj gori

Virus korona i na Svetoj gori

Najmanje 10 slučajeva virusa korona potvrđeno je u manastirima na Svetoj gori. Od toga je osam slučajeva u manastiru Svetog Pavla, a najmanje po jedan u Hilandaru i manastirskom selu Lakoskiti.

Manastir Svetog Pavla, koji se nalazi na zapadnoj obali Atosa, stavljen je u karantin, a jedan sveštenik u kritičnom stanju prebačen je u bolnicu u Solunu, prenosi portal Katimerini. Zbog toga je na Atos poslat tim Nacionalne organizacije za javno zdravlje kako bi ustanovio koliko je virus zaista raširen.

Kako se navodi, za sada niko ne može da garantuje da se virus nije proširio i u drugim manastirima, ćelijama i sobama.

Dodaje se da je Sveta zajednica u početku zatvorila vrata Svete gore za posetioce, ali su mere ublažene i posetiocima je dozvoljeno da posećuju manastire uz merenje temperature, kao i sveštenicima koji dolaze i odlaze sa ostrva.

Iako su sveštenici ranije upozoreni da poštuju mere, dosta njih to ne radi, posebno tokom verskih okupljanja i ceremonija.

Portal Grik reporter podseća da je manastir Svetog Pavla osnovan krajem 10. i početkom 11. veka i da u njemu živi 31 sveštenik. U biblioteci manastira nalaze se 494 rukopisa i više od 12.000 štampanih knjiga, a manastir se smatra 14. u hijerarhiji među 20 manastira na Svetoj gori.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.