Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Žitarice izvoz preko Poljske i Rumunije - | K-013 Portal

Žitarice izvoz preko Poljske i Rumunije

žitarice.ukrajina, izvoz

Ukrajina je uspostavila dve rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumuniju, kako bi sprečila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitro Senik. On je za Rojters rekao da je globalna bezbednost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opštu nestašicu i skok cena.

Ukrajina je četvrti najveći svetski izvoznik žitarica i kaže da se milioni tona žitarica nalaze u skladištima i ukrajinskim lukama, jer zbog rata ne mogu biti izvezene.

"Ukrajina je bila u pregovorima s baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane. Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute", rekao je Senik za Rojters.

Ova objava dolazi nakon što je Svetska trgovinska organizacija upozorila da bi kriza s hranom uzrokovana ratom u Ukrajini, ukoliko ne bude intervencije, mogla trajati godinama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.