Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Mali festival dokumentarnih filmova od 27. do 29. maja u biblioteci - | K-013 Portal

KOVIN: Mali festival dokumentarnih filmova od 27. do 29. maja u biblioteci

kovin, dokumentarni filmovi

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin organizuje od 27-29.maja mali festival dokumentarnih filmova. Sve filmove predstaviće reditelj Boško Milosavljević na otvaranju festivala 27.maja od 19 časova. Ulaz je slobodan!

Prve večeri biće prikazan dokumentarac o lekaru i piscu Dušanu Radiću. Drugog dana 28.maja na reportaru su dva filma: „Tragovima svedoka“ i „Šajtinac i tri priče“. Treće večeri 29 .maja upoznaćemo život, borbu i umetnost Anđelka Krstića-autora romana „Trajan“ koji je nazvan Dečanskim manastirom naše književnosti. (,,Učitelj iz Drimkola“).

O filmovima:

„Dušan Radić-naš doktor i pisac“ – Srpski pisac Dušan Radić (1892 – 1937) ostao je na marginama interesovanja naše savremene nauke o književnosti. Ko je bio ovaj lekar i pisac, kako je bio povezan sa čuvenim Popom Minićem, gde se oženio Francuskinjom i kakvu je ulogu imao u Prvom svetskom ratu? Prvi put biće prikazane fotografije iz različitih etapa njegovog života – a biće osvetljene i njegove pripovetke, roman, i značaj koji je imao u regionu Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kraljeva … i okolnih sela ….

„Tragovima svedoka“- Priča o ruskim emigrantima koji su se obreli na tlu Kraljevine Jugoslavije nikada nije u potpunosti ispričana. Jedan od njih bio je čovek potpuno neprepričivog životnog puta. Ovaj film je pokušaj da se opiše deo njegove sudbinske putanje.

,,Učitelj iz Drimkola“ – U rubrici ,,Da li znate“, u dnevnom listu ,,Politika“, 1934. osvanula je fotografija sa tekstom ,,Koji je naš pripovedač tek u šezdest prvoj godini štampao prvu zbirku svojih pripovedaka, ali tada u koricama ,,Srpske književne zadruge“ ? Kako je tekao njegov mučenički život, kako je uspeo da napiše kolosalan roman, pređe Albaniju kao srpski vojnik – i izbori se za srpske škole u Turskoj carevini? Dokumentarni film ,,Učitelj iz Drimkola“ vodi nas kroz život, borbe i umetnost Anđelka Krstića – autora romana ,,Trajan“ – koji je nazvan Dečanskim manastirom naše književnosti ….

„Šajtinac i tri priče“ – Priča koju predstavljamo sastoji se od razgovora koje je reditelj Boško Milosavljević vodio sa Uglješom Šajtincem, laureatom brojnih literarnih nagrada – od kojih su najznačajnije Vitalova, nagrada Bora Stanković kao i nagrada Evropske unije za književnost. Šajtinac je pisac nekoliko romana, velikog broja priča, a autor je i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.