Gestepe je 19. avgusta ozvaničio početak saradnje sa kompanijom Sport Republic koja je kupila 70 odsto akcija ovog kluba. Radi se o konzorcijumu koji je vlasnik Sautemptona i čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe u okviru koje posluje i Sport Klub, prenosi N1.

Sport Republic je najavio planove da Sautempton bude kamen temeljac portfolija klubova – slično Siti fudbalskoj grupi, čiji je Mančester siti centralna tačka, ili Red Bul grupi, podseća Dejli mejl.

Posle Bregzita, prekookeanskim igračima je potrebno odobrenje upravljačkog tela da se presele u Englesku, a moraju da sakupe 15 poena u šest različitih kategorija.

Kvalitet domaće lige u kojoj igraju je jedan od faktora, gde se više bodova dodeljuju igračima u jačim ligama, na osnovu broja mečeva.

Imati partnerske klubove bi, između ostalih pogodnosti, omogućilo vlasnicima Sautemptona da kupe igrače i pošalju ih u partnerske klubove kako bi mogli da prikupe potrebno iskustvo da bi stekli pravo da se presele u Englesku.

Prema pisanju Dejli mejla, s tim u vezi su razmatrani klubovi iz Holandije, Belgije, Turske i Portugala.

Gestepe je ispao iz prve turske lige prošle sezone, ali se nada ekspresnom povratku u najjače takmičenje u Turskoj.

„Dugo smo radili na ovome i veoma smo zadovoljni što je bilo moguće postići dogovor. Ambicija svih nas u Sport Republicu je da izgradimo portfolio većinskog udela u fudbalskim klubovima i drugim sportskim granama širom sveta, a zatim iskoristimo naš široki portfolio poslovanja u oblasti sportske tehnologije da ubrzamo razvoj tih kompanija. Jedva čekamo da počnemo da primenjujemo našu strategiju sa Gestepeom“, izjavio je Henrik Kraft.

Rasmus Ankersen ima iskustva kad je reč o vlasništvu više klubova, budući da je bio ko-direktor fudbala u Brentfordu i predsednik danskog Mitjilenda. On će sada biti direktor Gestepea.

„Znamo da neće biti bez izazova, ali smo posvećeni dugoročnoj viziji ispunjavanja potencijala Gestepa. Strast prema fudbalu u Turskoj je zaista posebna i nadamo se da naša metodologija i ideje mogu pomoći u daljem razvoju kluba“, poručio je Ankersen.