Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DNEVNA DOZA KUHINJE: Vašarske tortilje (recept) - | K-013 Portal

DNEVNA DOZA KUHINJE: Vašarske tortilje (recept)

Vašarske tortilje

Znate one sočne, masne, preukusne deblje tortilje u koje vam kada odete na bilo koji seoski vašar ili festival, pa zavirite pod tendu pakuju pljeskavice umesto lepinja?

E baš te u domaćoj izradi, fantastične, mekane…da u njih ubacite bilo šta i dobijete divan doručak ili večeru.

Sastojci za 20 tortilja:

40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )
500 ml mlakog mleka
2 kašika šećera
3 ravne kašike soli
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
2 čepa sirćeta
1 celo jaje
2 kašika masti ( moze se zameniti maslacem, maslom ili uljem )
200 gr kisele pavlake
1 kg mekog brašna + koliko da se premesi i oblikuje

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Dok kvasac malo odradi, nije potrebno da nakisne skroz vi u jednu veću osudu istresite svo brašno, prašak za pecivo, jaje, mast, so, sirće i pavlaku, promešajte pa nalijte mleko sa kvascem i šećerom. Mešajte kašikom. Masa će biti prilično gusta ali lepljiva za ruke. Ostavite sat vremena da kisne. Kad nakisne dobro pospite brašnom radnu površinu pa istresite testo i premesite lagano. I dalje će biti lepljivo ali tako treba. Podelite tad testo na pola, pa obe polovine na pola i onda svaki deo na 5 delova, da se dobije 20  jednakih gomilica. Pobrašnavite ruke i oblikujte svaku u lopticu tako što ćete gornje krajeve saviti prema dole, unutra, rukom još malo na stolu u krug vrtite lopticu i stavite na osutu brašnom površinu.

Tako uradite sa svih 20.

Teflonski tiganj ili neki vaš proveren što se ne lepi premažite uljem i stavite da se zagreje. Uzmite jednu kuglicu pa razvucite što tanje možete jer mora biti što tanja a tiganj što veći, jer će narasti dok se bude pekla. Namotajte na oklagiju razvučen krug i odvrćući spustite u tiganj. Ako vam se negde rpesavije brzo ispravite. Pecite par minuta sa jedne strane na vatri malo slabijoj od najjače. Okrenite drugu stranu pa ako je potrebno sipnite ulja sastrane i prodrmajte tiganj kao kad pečete palačinke. Ako vam se pojavljuju crne tačkice znači da vam je vatra prejaka, smanjite.

Tako uradite sa svim tortiljama i slažete ih na tanjir jednu na drugu, lepo će se upariti i još dodatno omekaniti. Ako vam trebaju za kasnije i malo se stvrnu krajevi, samo ubacite u mikrotalasnu na 10ak sekundi i otpustiće.

Punite oh čime god želite.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.