Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fon der Lajen od zvaničnika u Podgorici traži da se fokusiraju na reformama - | K-013 Portal

Fon der Lajen od zvaničnika u Podgorici traži da se fokusiraju na reformama

ursula fon der lajen, podgorica

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je danas u Podgorici da Crna Gora treba da bude „potpuno fokusirana“ na proces pristupanja i da je učlanjenje u EU zasnovano na ostvarenim reformima, a ne na datumima.

„Pristup je zasnovan na dostignućima. Ako ispunite uslove, nećemo se vezivati za datume. Ne postoji kalendar procesa pristupanja, već je bitno sprovođenje reformi i napredak ka EU u smislu kriterijuma koje države moraju ispuniti“, kazala je Fon der Lajen na konferenciji za medije posle razgovora s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Crna Gora može postati članica pre 2030. godine ona je kazala da nema potrebe da se čeka.

„Crna Gora je predvodnica, ima tu poslednju milju da pređe, treba je malo pogurati, potrebna je i odlučnost, ali to vidim da je čvrsto prisutno na političkoj strani“, kazala je predsednica EK.

Ona u Podgorici boravi u okviru balkanske turneje tokom koje predstavlja investicioni plan podrške zemljama regiona, koji treba da ubrza reforme, podstakne ekonomski rast i ojača ekonomsku saradnju regiona.

Fon der Lajen je ponovila da je proširenje u vrhu prioriteta EU i da je cilj investicionog paketa da približi privrede regiona zemljama Unije.

U tom smislu navela je da je potrebno ojačati ekonomije regiona, otvoriti se za zajedničko tržište koje, uz podršku EU, može povećati svoj BDP za 10 procenata u narednoj deceniji.

Upitana da li će sarađivati sa novim predsednikom Skupštine Andrijom Mandićem, Fon der Lajen je kazala da je Crna Gora „slobodna država“, koja sama bira „lidere institucja“.

Zvanični Vašington se otvoreno protivio ulasku Mandićevog proruskog i prosrspkog saveza u aranžman oko nove Vlade.

Mandić je uz proteste i protivljenje opozicije u ponedjeljak izabran za predsednika Skupštine. 

Koalicija na čijem je čelu će podržavati odluke manjinske vlade Milojka Spajića u Skupštini.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je posle razgovora sa predsednicom EK saopštio da „razume“ kritički stav Komisije u izveštajima o napretku Crne Gore.

Izrazio je nadu da su u tom smislu „na nacionalnom nivou naučene lekcije“, te da su se „nakon dužeg perioda nezadovoljavajuće dinamike u realizaciji neophodnih reformi, u Crnoj Gori stekli uslovi za deblokadu procesa“.

„Verujem da će najodgovorniji politički činioci – u prvom redu novoformirana Skupština i Vlada prepoznati značaj političkog trenutka kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore, i da će njihovim konstruktivnim delovanjem biti omogućena puna valorizacija potencijala koji su generisani dugo očekivanim političkim promenama u zemlji“, kazao je Milatović novinarima nakon sastanka.

Fon der Lajen se sastala sa novim premijerom Milojkom Spajićem, koji je jutros izabran za prvog čoveka izvršne vlasti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS