Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mediji: Izraelske protivoklopne rakete za hrvatska borbena vozila - | K-013 Portal

Mediji: Izraelske protivoklopne rakete za hrvatska borbena vozila

hrvatska, protivoklopne rakete

Hrvatska će svoja borbena vozila točkaše Patria AMV naoružati protivoklopnim vođenim raketama SPAJK LR (SPIKE LR) izraelske proizvodnje, a javnosti za sada nepoznat broj raketa, čija se isporuka očekuje od 2026. godine, platiće oko 11,2 miliona evra, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Nabavku raketa potvrdila je Vlada Hrvatske posle sednice održane 21. decembra navodeći da SPAJK LR „zadovoljava zahteve savremenog ratovanja“ i da sledi posao ugovoren sa neimenovanom firmom iz Nemačke.

Cena po kojoj su rakete kupljene iznosi 11,216,250 evra od čega će Hrvatska odmah platiti avans od 2,691,900 evra, a ostatak od 8,524,350 evra po prijemu raketa 2026. godine.

Protivoklopni sistem SPAJK LR, koga proizvodi izraelska firma Rafael, ima domet od minimalno 200 do maksimalno 3.750 metara a raketa kalibra 130 mm ima dva moda lansiranja – na izabrani cilj ili sa zahvatom tokom leta preko data linka koji povezuje optičkim kablom vozilo i raketu.

Probojna moć tandem kumulativne bojeve glave je 700 mm homogene čelične ploče a brzina leta rakete je 130-180 metara u sekundi.

Platforma koja će biti naoružana tim sistemom u Hrvatskoj vojsci su borbena vozila točkaši Patria AMV.

Hrvatska je najpre nabavila nekoliko gotovih primeraka iz Finske i zatim su u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu pokrenuli liniju za montažu.

Trenutno Hrvatska vojska raspolaže sa 126 vozila Patria ali je Sabor u martu, kada je odobrena nabavka protivoklopnog sistema SPAJK LR, podržao plan da se broj vozila poveća za 30.

Većina tih vozila, 114 komada, naružano je samo mitraljezom 12,7 mm ili automatskim bacačem granata 40 mm.

Vozilo AMV sa raketama izraelskog proizvođača nije novina jer osam već ima lansere SPAJK LR, ali na rakete se čeka.

Na osnovnu ugovora iz 2017. godine ugrađene su izraelske daljinski upravljane borbene stanice UT30MK2CRO. U kupolu su smešteni top Bušmaster Mk 44S kalibra 30×173 mm, spregnuti mitraljez M240 7,62 mm i dva lansera SPAJK LR.

Patria u osnovnoj varijanti sa turelom M151 sa mitraljezom 12,7 mm ima borbenu masu od 22 t, a masa teške varijante CRO 30L prelazi 26 tona.

Vozila sa lanserima prikazivana su na vežbama, smotrama i paradama, ali bez raketa jer je projekat prolongiran zbog problema ugovaranja.

Mala količina raketa nabavljena je 2021. godine a probno pokazno gađanje sa SPAJK LR sa vozila Patria za generale Hrvatske vojske prikazano je na poligonu Crvena zemlja kod Knina, oktobra 2022. godine, ali uz nadzor instruktora iz vojske Slovenije.

Potrebe Hrvatske vojske procenjene su kao puno veće u odnosu na osam vozila iz prve tranše i rešenje je da se broj teško naoružanih Patria CRO 30L poveća na 16.

Prema ranijim planovima u varijantu CRO 30L biće prerađeno devet od prvih 126 vozila, a iz nove tranše sedam od 30 komada biće naoružano raketama SPAJK LR.

Prodavac tih raketa za tržište članica NATO je firma JUROSPAJK (EUROSPIKE) registrovana u Nemačkoj u mestu Rotenbah kod Nirnberga. Radi se o združenom poslu nemačkih firmi Diel i Rajnmetal sa izraelskim partnerom Rafael.

Raketa SPAJK LR je vrlo popularno sredstvo na svetskom tržištu i sa novim korisnicama sa Balkana koristi se u četrdesetak armija.

Vrlo je raširena varijanta sa tronožnim lanserom, a korisnici biraju razne platforme za samohodne derivate. Hrvati su se odlučili za vozila 8×8, a Slovenci i Crnogorci za manja vozila Oškoš JLTV 4×4.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS