Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website O'Brajen: Kosovo odlukom o dinaru dovodi u pitanje partnerstvo sa SAD - | K-013 Portal

O'Brajen: Kosovo odlukom o dinaru dovodi u pitanje partnerstvo sa SAD

dzejms o brajen, uvodjenje evra na kosovu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen (James O’Brien) izjavio je danas – posle odluke Centralne banke Kosova o zabrani dinara – da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donosi odluke bez konsultacija sa Vašingtonom.

„Ja ne javno izričem nejasne pretnje. Rekao bih, ako ne budemo tretirani kao partneri, nećemo ni Vladu Kosova tretirati kao partnera“, rekao je O’Brajen u intervjuu za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Uredba Centralne banke Kosova (CBK) koja propisuje da je od 1. februara evro jedina valuta koja se može koristiti za gotovinska plaćanja na Kosovu, na snazi je uprkos pozivima međunarodne zajednice da se primena odloži i uprkos protivljenju kosovskih Srba.

CBK je juče saopštila da će prelazna faza primene njene uredbe trajati do tri meseca, dok je premijer Aljbin Kurti (Albin) rekao da Kosovo neće odustati od odluke da zabrani dinar u gotovinskom platnom prometu, ali da poštuje zahteve međunarodne zajednice da se u prelaznom periodu javnost bolje informiše o tome.

O’Brajen je, međutim, danas rekao da Kosovo treba odmah da suspenduje odluku CBK i postupi kao „moderna evropska država“ radeći rešenja za „ovaj konkretan problem“.

„Ljudi moraju da znaju kako će plaćati račune. Kada sam pročitao saopštenje Centralne banke, ne piše da će biti dozvoljeno korišćenje dinara. Kaže da će se ponuditi alternativa. To je moralo da se uradi pre primene odluke u saradnji sa zajednicama koje to pogađa i sa susedima na koje ta odluka utiče i sa Evropskom unijom (EU) i sa nama“, rekao je O’Brajen.

On je kritikovao Vladu Kosova zbog sprovođenja odluke uprkos, kako je rekao, tome što su bili upozoreni na probleme „u prvih pet do deset minuta kada se saznalo za objavljivanje odluke“.

„Ipak, Vlada je nastavila sa primenom odluke bez upozorenja i ostavila jedan broj građana zbunjen kako da plaćaju hleb, stanarinu i struju koju su neki od njih tek počeli da plaćaju. To nije efikasna uprava. Mi smo veoma zabrinuti, jer to pokazuje nesposobnost Vlade za služenje građanima, ali i za partnerstvo“, rekao je on.

Visoki zvaničnik SAD je rekao da postoji više načina da se reši pitanje novca koji Srbija šalje na Kosovo, uključujući i preko očekivane Zajednice srpskih opština, koju je Kosovo pristalo da uspostavi u dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU.

„ZSO bi rešila taj problem jer bi se razjasnilo pitanje novca koji se šalje i svrhe u koje bi se koristio“, rekao je O’Brajen.

On je dodao da postoje i drugi načini da se to pitanje razjasni, kao što su neformalne konsultacije – što rade savremene države, ali da svakako nije način da se „odluke objavljuju usred noći i to pošto najbliži partneri kažu da je to loša ideja i loše upravljanje“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS