Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protesti poljoprivrednika i u Rumuniji, najavljeni i u Bugarskoj - | K-013 Portal

Protesti poljoprivrednika i u Rumuniji, najavljeni i u Bugarskoj

protesti poljoprivrednika, rumunija, bugarska

Nemački poljoprivrednici nisu jedini koji izražavaju nezadovoljstvo zbog uslova koje im nameće država.

Rumunski farmeri i kamiondžije nastavili su proteste u ponedeljak nakon što su pregovori sa vladom u nedelju propali.
 
Protesti, koji su počeli 10. januara, poremetili su saobraćaj u nekoliko gradova, uključujući glavni grad Bukurešt, jer nije odgovoreno na pritužbe farmera i kamiondžija, koje se kreću u rasponu od visokih poreza do odloženih isplata kompenzacija.
 
 
Tokom vikenda demonstranti su se okupili i u pograničnim oblastima, nakratko blokirajući severoistočnu granicu sa Ukrajinom.
 
Poljoprivrednici traže bržu isplatu subvencija i kompenzacija za one koji su pogođeni sušom ili poremećajima izazvanim uvozom žita iz Ukrajine.
 
Кamiondžije su zabrinute zbog povećanih stopa osiguranja i poreza i dugog čekanja da pređu granicu.
 
Neki učesnici su priznali da su bili inspirisani sličnim protestima u Nemačkoj, piše Politico.
 
U Nemačkoj su protesti zaokružili nedelju dana nemira širom države, koji su dodatno pritegli vladajuću koaliciju kancelara Olafa Šolca dok se bori sa budžetskom krizom i usponom krajnje desnice.
 
 
U Poljskoj farmeri i kamiondžije blokiraju granične prelaze sa Ukrajinom od novembra, žaleći se na nelojalnu konkurenciju svojih ukrajinskih kolega i to što su olakšana pravila pristupa Evropskoj uniji za ukrajinske kompanije.
 
Poljski farmeri prekinuli su blokadu granice prošle nedelje, ali su u ponedeljak objavili planove za demonstracije širom zemlje kasnije ovog meseca.
 
Poljoprivrednici u Bugarskoj najavili su slične planove.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS