Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rada Trajković pozdravila najavu ukidanja viza za EU za Srbe sa Kosova - | K-013 Portal

Rada Trajković pozdravila najavu ukidanja viza za EU za Srbe sa Kosova

rada trajkovic, ukidanje viza za eu sa srbe sa kosova

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je danas da je odlična vest najava Evropskog parlamenta da se ulazi u proces ukidanja viza za Evropsku uniju za Srbe na Kosovu koji koriste srpske pasoše.

Ona je na društvenoj mreži Iks napisala da su Srbi s Kosova do sada dobijali srpske pasoše bez „belog šengena“, da bi se, kako je navela, izbegla nejednakost prava sa nosiocima kosovskog pasoša na istoj teritoriji.

„Sa viznom liberalizacijom za Kosovo, ne sme se dozvoliti da Srbi opet ispaštaju zarad politike“, dodala je Trajković.

Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec imenovan je danas za izvestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima koje izdaje Specijalna koordinacione uprave Srbije, jedinima sa Zapadnog Balkana kojima treba viza za putovanje u EU.

Slovenački evroposlanik je na društvenoj mreži Iks objavio da ga je Odbor za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode (LIBE) Parlamenta imenovao za izvestioca za ukidanje viza za kosovske Srbe i „da se nada brzom prihvatanju“ takve odluke.

Srbija je prebačena na listu zemalja čijim državljanima ne treba viza Uredbom Saveta iz 2009. Taj akt međutim ne važi za Srbe s Kosova sa pasošima koje je izdala srpska Koordinaciona uprava.

Nakon što je Kosovo dobilo bezvizni režim, oni sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima za putovanje u EU treba viza.

Izmene Uredbe iz 2018. predložila je Evropska komisija u novembru 2023. jer je ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Komisija smatra da svi građani Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od putovanja bez viza u šengenskoj zoni.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS