Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksinačko tužilaštvo saopštilo koje je mere preduzelo,ali ne i šta je uzrok trovanja radnika Magne - | K-013 Portal

Aleksinačko tužilaštvo saopštilo koje je mere preduzelo,ali ne i šta je uzrok trovanja radnika Magne

aleksinac, tuzilastvo, trovanje, magna

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je danas saopštilo koje je mere preduzelo povodom trovanja više od 150 radnika u „Magni“, ali ne i zašto je do toga došlo.

U saopštenju se navodi koje mere je tužilaštvo naložilo nakon što su se zaposleni javili Hitnoj pomoći i Opštoj bolnici u Aleksincu sa tegobama poput kašlja, gušenja i bolova u grlu.

Tužilaštvo je naložilo 18. januara da se obaveste predstavnici firme „Prvi maj“ iz Niša kako bi utvrdili prisutnost otrovnih materija u vazduhu u unutrašnjosti firme, dodaje se.

Sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji naloženo je da utvrde sanitarne i veterinarske uslove nabavljanja, čuvanja i pripremanja hrane za zaposlene, kako bi se otklonila sumnja da do trovanja zaposlenih nije došlo od hrane, s obzirom da navedena firma poseduje kantinu.

U istraživanje uzroka zdravstvenih tegoba kod zaposlenih, rečeno je u saopštenju, odmah su uključene i inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije kako bi preduzele mere iz svoje nadležnosti.

Naloženo je i uzimanje izjava od relevantnih aktera događaja, uzimanje uzoraka krvi od zaposlenih koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu kao i od nekoliko zaposlenih koji su hospitalizovani sa težim simptomima u Opštoj bolnici Aleksinac radi potvrđivanja prisustva toksina u krvi.

„Službena lica Prvog maja iz Niša su 18. januara u prepodnevnim časovima obavila merenja i ispitivanja vazduha unutrašnjosti proizvodne hale firme i nisu utvrdili prisustvo otrovnih isparenja. S obzriom da je završen uviđaj u toku dana, tužilaštvo i policija su napustili lice mesta“, rečeno je u saopštenju.

Tužilaštvo je 19. januara u dva časa iza ponoći obavešteno da se radnici treće smene „Magne“ javljaju lekarima sa istim ili sličnim simptomima kao prvog dana.

Komisija Instituta za javno zdravlje Novi Sad, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, 20. januara je izvršila merenja i uzimanje uzoraka za analizu i utvrđivanje uzroka tegoba kod radnika, a ponovo su u utvrđivanje uzroka uključene i Inspekcija rada kao i Uprava za vanredne situacije.

Komisija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika je 24. januara ponovo izašla na lice mesta u prisustvu tužilaštva i policije kako bi uzela dodatne uzorke.

U tužilaštvu su kazali da se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu.

„U slučaju novih saznanja koja će proisteći iz postupka sprovedenih dokaznih radnji od strane tužilaštva, blagovoremeno ćemo obavestiti javnost, vodeći računa o tome da ti podaci ne ugroze istražni postupak“, piše u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

„Magna“ je nakon drugog trovanja radnika privremeno obustavila proizvodnju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS