Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website AMSS: Zamena zimskih pneumatika od 1. aprila - | K-013 Portal
zamena zimskih guma, letnje gume, amss, srbija

AMSS: Zamena zimskih pneumatika od 1. aprilaZakon o bezbednosti u saobraćaju, prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima predviđa da od 01. novembra do 01. aprila, pneumatici na vozilima moraju na gazećem sloju imati šare duboke najmanje 4 mm, a obavezni su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

Od 01. aprila vozači nisu više u obavezi da koriste propisanu zimsku opemu na vozilu. Saobraćajna policija neće kažnjavati ukoliko su na vozilu i dalje zimski pneumatici, ali stručnjaci tvrde da se oni u letnjim uslovima brže troše, pa je isplativije ipak zameniti ih letnjim. Letnji pneumatici imaju šaru dubine 1,6 mm, a tvrđi su od zimskih i dizajnirani tako da podnose visoke temperature.

Vulkanizeri preporučuju i da se letnje gume pune azotom koji je gušći od vazduha, pa ne moraju često da se dopunjuju a teže se zagrevaju na visokim letnjim temperaturama. Tako im se produžava vek trajanja.Posle zimskog režima vožnje dobro je odmah prekontrolisati tehničku ispravnost, upravljački sistem, svetla i kočioni sistem, rad motora i obavezno servisirajte klima uređaj.

Prilikom vožnje imajte u vidu dvotočkaše, koji sa lepim vremenom izlaze u saobraćaj u većem broju nego u zimskoj sezoni, a spadaju u najugroženije grupe učesnika u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.