Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Beogradska filharmonija: Država zaboravila na nas i na sve što predstavljamo punih 100 godina - | K-013 Portal

Beogradska filharmonija: Država zaboravila na nas i na sve što predstavljamo punih 100 godina

beogradska filharmonija

Muzičari Beogradske filharmonije ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočava taj orkestar u sezoni u kojoj obeležava 100 godina postojanja.

Dodaju da su grad Beograd i država Srbija "zaboravili na njih i sve ono što pretstavljaju u društvu 100 punih godina".

 
Muzičari su pred sinoćnji koncert u Kolarčevoj zadužbini pročitali pismo, koje je preneo N1, u kojem su se zahvalili publici, navodeći da žive za aplauz, ali da "na žalost ne žive od aplauza".
 
"Zato ćemo zahtevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih 100 godina", navodi se u pismu.
 
Dodali su da je Beogradska filharmonija, više od dve godine od smrti direktora tog orkestra Ivana Tasovca, još uvek u v.d. statusu, a da svoj stogodišnji jubilej slave sa "najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu", bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncernte uniforme već 10 godina i bez čvrstih uverenja da će biti izgrađena dvorana Filharmonije.

 
"San o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više bledi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra meseca prošle godine štrajkom upozorenja smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije", piše u pismu.
 
Ulagati u kulturu i umetnost, kako su ocenili, jedina je sigurno ispravna investicija za "vjek i vjekova", jer je plod takvih investicija zdravo društvo koje stoji na "jakim stubovima humanosti", a da su sve drugo "iskušenja egzistencijalnog koje osim umetnosti nikada i ništa nije pobedilo".
 
"Na kraju, ako želite da nam pružite podršku, pozivamo vas da sa nekoliko reči Ministarstvu kulture napišete šta za vas znači Beogradska filharmonija i da na svoj način apelujete da naši zahtevi budu čuti i uvaženi", navodi se u pismu muzičara Beogradske filharmonije.
V.d. direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić izjavio je, odgovarajući na pismo muzičara tog orkestra, da je rešavanje zahteva koji su izneti već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti "vrlo brzo pokrenuta".

 
"Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari 'kucanje na otvorena vrata', za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju", naveo je Krstić u saopštenju objavljenom na sajtu Filharmonije.
 
Kada je u pitanju zahtev za izgradnju koncertne dvorane Beogradske filharmonije, Krstić je naveo da je završen projekat za građevinsku dozvolu i da će se nakon dobijanja te dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za sedam ili osam meseci, krenuti u gradnju.
 
"Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike ustanova kulture", dodao je u saopštenju aktuelni vršilac dužnosti direktnora Beogradske filharmonije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS