Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Demostat: Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji biće oštra - | K-013 Portal

Demostat: Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji biće oštra

poslanici evropskog parlamenta, rezolucija o srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće 8. februara na plenarnoj sednici o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Nacrt rezolucije još nije objavljen, ali, kako za Demostat nezvanično tvrdi izvor iz Brisela, očekuje se da taj dokument bude „nepovoljan po vlasti u Srbiji“. 

„Rezolucija o Srbiji biće oštra, ovoga puta idemo do kraja“, rekao je sagovornik Demostata.

Izvor Demostata iz sedišta EU kaže da su studentkinje iz pokreta „Borba“, koje su ove sedmice posetile Brisel, „ostavile odličan utisak na sagovornike u institucijama Unije“. „One su dale konkretne primere kršenja izbornog procesa, kao i policijske brutalnosti tokom protesta nakon izbora“, naveo je taj izvor.

Predstavnice pokreta „Borba“ Emilija Milenković i Staša Cvetković sastale sa članovima Direktorata za proširenje EU, predstavnicima omladinskih partija i članovima Evropskog parlamenta, kako bi iznele zahteve studenata. One su, između ostalog, zatražile od predstavnika EU da se ne prizna legitimitet izbora na svim nivoima održanim u Srbiji u decembru i da se što pre krene sa međunarodnom istragom zbog izbornih neregularnosti.

Evropski parlament je u januaru dva puta raspravljao o izborima u Srbiji, 17. januara  na plenarnoj sednici i 23. januara na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora (AFET), kojem su prisustvovali i  predstavnici Evropske komisije.

Deo evroposlanika istakao je da su izbore obeležile brojne nepravilnosti i pozvao na sprovođenje međunarodne istrage. 

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS) Marko Makovec je izjavio na sednici AFET da se čeka objavljivanje konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra u Srbiji.

„Srbija se obavezala da sprovede smernice i primeni preporuke ODIHR“, naveo je  i dodao da će podržati sprovođenje nezavisne istrage u Srbiji i da će se savetovati sa stručnjacima o sledećim koracima ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti.

Konačan izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji trebalo bi da bude objavljen pre galsanja u rezoluciji u EP. Prema preliminarnim ocenama posmatrača, izbori održani 17. decembra, mada tehnički dobro sprovedeni, održani su u nepravednim uslovima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS