Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DRI: Od pregledanih javnih skloništa četiri petine neupotrebljivo ili sa manama - | K-013 Portal

DRI: Od pregledanih javnih skloništa četiri petine neupotrebljivo ili sa manama

dri, javna skloništa

U Srbiji postoje 1.442 javna skloništa, ukupne površine oko 285.000 metara kvadratnih, kojima upravlja Javno preduzeće Skloništa a inspekcijskim nadzorom obavljenim od 2019. do 2022. godine, koji je obuhvatio 426 skloništa utvrđeno je da 11 skloništa nije upotrebljivo, 331 je upotrebljivo uz određene nedostatke a 84 skloništa su bez nedostataka, rečeno je na današnjoj konferenciji u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

"To znači da od pregledanih javnih skloništa oko četiri petine nije bilo upotrebljivo ili je bilo upotrebljivo uz određene nedostatke", rekao je na predstavljanju izveštaj DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja "Upravljanje javnim skloništima u Srbiji", predsednik DRI Duško Pejović.

Dodao je da je inspekcija izrekla više od 2.000 mera koje se odnose na tekuće i investiciono održavanje, od kojih je preduzeće Skloništa realizovalo oko 450 mera.

Prema njegovim rečima, subjekt ove revizije je bilo Javno preduzeće za skloništa Beograd - Novi Beograd, koje upravlja javnim skloništima.

"Nakon sprovedene revizije utvrdili smo da je potrebno unaprediti sistem upravljanja javnim skloništima, kako bi se obezbedila njihova sigurnost i funkcionalnost i kako bi se omogućilo da ona pruže predviđeni stepen zaštite stanovništva", rekao je Pejović.

Predstavljajući zaključke, ovlašćeni državni revizor i vođa tima za izradu izveštaja o skloništima Dragojle Polić je rekao da nije omogućeno efikasno upravljanje javnim skloništima, jer ova oblast nije uređena na odgovarajući način i nedostaju neophodni resursi, odnosno novac i stručni kadrovi.

" Pojedina javna skloništa ne pružaju predviđeni stepen zaštite, jer određeni nedostaci utvrđeni kroz tehničku kontrolu i inspekcijski nadzor nisu otklonjeni ni nakon više godina. Javno preduzeće Skloništa otežano održava javna skloništa koja u mirnodopskim uslovima stanari koriste kao ostave jer nisu jasno uređene obaveze stanara", ukazao je on.

Javnom preduzeću za skloništa Beograd-Novi Beograd je između ostalog preporučeno da pokrene inicijativu za uređenje načina održavanja skloništa za sklanjanje stanovništa, da uradi procenu kojom se utvrđuje kod kojih javnih skloništa je trajno narušena njihova sigurnost.

Predsednik DRI Duško Pejović je naglasio da su preporuke Državne revizorske institucije obavezujuće za korisnike javnih sredstava i naveo da je rok za ispunjenje jedne grupe preporuka 90 dana, druge grupe do godinu dana a treće do tri godine.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS