Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grujičić: Nema razloga da se produži zimski školski raspust - | K-013 Portal

Grujičić: Nema razloga da se produži zimski školski raspust

grujičić, škola, raspust

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake i napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu.

Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.

"To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust", rekla je Grujičić za "Novo Jutro" na Pinku.

Ona se osvrnula i na dosadašnji rad resora na čijem je čelu 14 meseci i navela kako je urađeno mnogo toga, uključujući donošenje zakona koji je omogućio da pacijenti dobijaju terapiju koja je najbolja za njih.

"Zatim je tu i Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, koji će od prvog januara sledeće godine obezbediti kompletnu zaštitu podataka", rekla je Grujičić.

Ona je naglasila da je sa druge strane ostalo još mnogo toga i da se uradi.

"Pre svega jačanje primarne zdravstvena zaštite, novi Institut za onkologiju i radiologiju, reorganizacija zdravstvenih sistema", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da se takođe i radi na rešavanju nekih problema u sistemu, poput prevelikih lista čekanja na magnetnu rezonancu.

"Za magnetnu rezonancu je već napravljen softver koji bi trebalo da zaživi od februara. Poenta je da smo revidirali oko 7.000 pacijenata i ispostavilo se da je 30 odsto imalo zakazane preglede na dva mesta. U ovom sistemu će biti i KBC Niš i Kragujevac, dok će u trećoj fazi od maja ući i KBC Vojvodina", rekla je ona i dodala da će biti nabavljeno još 10 magnetnih rezonanci.

Grujičić se osvrnula i na nove projekte, poput BSL laboratorije u Torlaku i izmeštanja porodilišta Narodni front iz Ulice Kraljice Natalije.

"Ove godine je uloženo oko 500 miliona dinara. BSL labaratorija bi trebalo da bude izgrađena do kraja ove godine, a radovi bi trebalo da počnu u februaru. Tu će raditi naši stručnjaci i moći ćemo da identifikujemo sve mikroorganizme koji se pojave", objasnila je ministarka.

Kada je reč o novoj lokaciji porodilišta, Grujičić kaže da se izgradnja očekuje polovinom ove godine i to na Bežanijskoj kosi.

"Za to će biti zaduženo ministarstvo za javna ulaganja, a najverovatnije će Narodni front pripasti KBC Bežanijska kosa", rekla je ona.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS