Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hakeri objavili podatke korisnika EPS-a, a u preduzeću kažu: Bezbednost podataka nije bila ugrožena - | K-013 Portal

Hakeri objavili podatke korisnika EPS-a, a u preduzeću kažu: Bezbednost podataka nije bila ugrožena

eps, hakerski napad

Elektroprivreda Srbije saopštila je da portal "Uvid u račun" ponovo radi i da bezbednost podataka kupaca nije bila ugrožena hakerskim napadom.

Kako su navode u saopštenju, digitalna pretnja ni u jednom trenutku nije ugrozila proces proizvodnje električne energije, niti bezbednost podataka.

"EPS preduzima opsežne mere kako bi osigurao da se ovakvi incidenti ne ponove. Podizanje nivoa digitalne bezbednosti, kao klјučnog prioriteta, zbog zahtevnih procedura, veličine i složenosti sistema, uslovilo je postepeno vraćanje IKT sistema u funkciju", ističe EPS.
 
EPS navodi da su na portalu dostupni računi za decembar 2023. godine, kao i arhiva računa i uplata tokom prethodne tri godine, uz detalјan pregled potrošnje po zonama i tarifama.
 
Svi decembarski računi dostavlјeni su i "Pošti Srbije", uz rok za popust za redovno plaćanje 29. januar. Građanima je za reklamacije ponovo na usluzi i kol centar EPS.
 
Ipak, pojedini građani javljaju da im, prema informacijama sa portala "Uvid u račun", novembarske uplate nisu proknjižene.
 
 
Podsetimo, hakeri koji su onesposobili onlajn sistem EPS-a i potom zatražili svojevrsni "otkup" kako bi podatke vratili, objavili su na internetu više od 34 gigabajta korisničkih podataka.
 
Takođe, omogućili su njihovo preuzimanje preko Qilin bloga, na Onion mreži.

Prvo su najavili da će drugi deo datoteke EPS biti postavljen 22. januara, kasnije su saopštili da je to odloženo za subotu, 27. januar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS