Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Homen demantovao da je učestvovao u krađi 43.000 komada državnog ordenja - | K-013 Portal

Homen demantovao da je učestvovao u krađi 43.000 komada državnog ordenja

slobodan homen, ukradeno ordenje, srbija

Bivši državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen je demantovao da je učestvovao u nestanku 43.000 komada državnog ordenja i da je u bekstvu.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je u petak saopštilo da je saslušano osam osumnjičenih da su iz Kancelarije za ordenje u „zgradi SIV-a“ – Palati Srbije u Novom Beogradu ukrale 43.000 komada državnog ordenja „izuzetno velike vrednosti“. Tužilaštvo je na svom sajtu navelo da je podnelo predlog da se za još dve osobe raspiše potraga, a mediji su preneli da je Slobodan Homen jedna od njih.

Portal beogradskog lista „Danas“ je danas preneo da je Homen u saopštenju naveo da je o tom slučaju i njegovoj navodnoj umešanosti saznao iz medija, kao što je i saznao i da je „u bekstvu“.

„Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem. Ali, sigurno znam sledeće: Ovo nije tačno. Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu“, naveo je on.

Po njegovim rečima, nije moguće izneti pola tone odlikovanja iz Vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontra-obaveštajnu zaštitu.

Takođe je, naveo je on, nemoguće je taj teret izneti i iz Predsedništva Srbije u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.

„Drugo: Niko me nikad u proteklih 15 godina nije zvao da dam bilo kakvu izjavu povodom navodno nestalih odlikovanja. Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu. Opšte je poznato da ja od 2012. godine nemam nikakve veze sa Vladom Srbije, niti sam ulazio u zgrade državnih organa“, rekao je Homen.

Dodao je da već nekoliko godina s porodicom ne živi u Srbiji i da je to poznato nadležnim organima, kao što im je poznato i da često dolazi u Beograd.

Kazao je da je u Srbiji bio više od 50 puta od kada ne živi tu, a najmanje 10 puta od kada se – kako je objavljeno – Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu bavi tom temom.

„Njima je dobro poznato gde mi živi majka preko koje su mogli da mi prenesu poruku da bi želeli da me vide. Ja nikada nisam pozvan niti na bilo koji način kontaktiran od strane policije i tužilaštva. Umesto svih tih mogućnosti, čitam iz medija da predlažu poternicu. Zašto?“, pitao je Homen u saopštenju.

Naveo je da je „opštepoznato“ da su mu deda i otac bili kolekcionari ordenja i da je samim tim u toj kolekciji ordenje sakupljano 50 godina.

„Od kako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje s nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa. Da li ima nekakve veze sa formiranjem buduće Vlade?“, pitao je Homen.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS