Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Irska otvara ambasadu u Srbiji - | K-013 Portal

Irska otvara ambasadu u Srbiji

ambasada irske u srbiji

Vlada Irske objavila je da daje saglasnost za osnivanje ambasade Irske u Srbiji.

Odluka je doneta u okviru strategije za širenje irske diplomatske mreže širom sveta i jačanja glasa Irske u svetu, poznate kao "Globalna strategija Irske".
 
 
To je danas saopšteno iz ambasade Irske u Grčkoj koja trenutno pokriva i Srbiju.
 
"Naše nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji su jasna izjava o posvećenosti Irske proširenju EU. Ovo predstavlja veliko povećanje našeg ulaganja u Zapadni Balkan i istočno susedstvo, gde smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primer kako neka zemlja može da ima koristi od Evropske unije i da joj doprinosi", izjavio je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin.
 
Vlada Irske objavila je da daje saglasnost za osnivanje ambasade Irske u Srbiji.
 
Ključna oblast rada nove ambasade Irske biće podrška putu Srbije ka EU. Članstvo u EU je transformisalo irsku privredu i društvo u poslednjih pedeset godina i doprinelo uticaju u Evropi, navodi se u saopštenju. 
 
Ambasadorka Irske u Srbiji Izult Ficdžerald, koja se nalazi u Grčkoj, rekla je da je ovo veliki korak za odnose Srbije i Irske.

 
"Kao irska ambasadorka, uvek sam se u Srbiji osećala kao kod kuće kada sam u poseti. Mnogi Srbi znaju mnogo o irskoj kulturi, zahvaljujući onima koji Irsku već predstavljaju u Beogradu: našem počasnom konzulu, An Pešić , Srpsko-irskoj privrednoj komori, i naravno veoma uspešnom godišnjem Beogradskom irskom festivalu, koji predstavlja irsku muziku, film i književnost, a koji ove godine počinje 8. marta. Znam da će ambasada imati sjajne temelje prijateljstva na kojima će se graditi", istakla je Ficdžerald.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS