Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Katarina Mandić iz PANČEVA i Snežana Stanojev iz Opova proglašene za najbolje čuvare tradicije - | K-013 Portal

Katarina Mandić iz PANČEVA i Snežana Stanojev iz Opova proglašene za najbolje čuvare tradicije

katarina mandic, snezana stanojev, 100 zena - 100 minijatura, pancevo, opovo

U četvrtak, 25. januara, u Beogradu je dodeljeno pet nagrada u okviru 10. žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“ za najbolji ručni rad na temu „Čuvari tradicije“.

U konkurenciji 168 autora iz Srbije i inostranstva za najbolje autorke proglašene su Snežana Stanojev iz Opova, Ljubica Tomašević iz Sremske Mitrovice, Jarmila Rubanska iz Bratislave u Slovačkoj, Katarina Mandić iz Pančeva i Marta Miljković iz Trstenika.

Članica umetničkog saveta Etno mreže Sofija Arsić rekla je da su na izložbi u Sava centru izloženi radovi svih do sada nagrađenih autora, kao i autorski radovi amatera, koji su bili zainteresovani da izlažu.

Dodala je da je radom u Etno mreži shvatila da su problemi žena koje rade rukotvorine nedostatak vremena i materijala i da je zbog toga nastala ideja da se pozovu žene koje će raditi minijature malih formi, jer to zahteva malo vrema i novca.

Izložbu, koja se ove godine održava pod nazivom „Mladi nastavljaju“, već tradicionalno organizuje krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, koji ove godine obeležava 20 godina rada na očuvanju kulturnog nasleđa i ekonomskom osnaživanju žena.

Žirirana izložba pod nazivom „Sto žena – sto minijatura“ jedina je manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja kulturnog nasleđa Srbije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS