Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kreni-Promeni: Širom Srbije 7. februara predaja peticija za besplatnu pratnju tokom porođaja - | K-013 Portal

Kreni-Promeni: Širom Srbije 7. februara predaja peticija za besplatnu pratnju tokom porođaja

kreni promeni, peticija

Pokret Kreni-Promeni pozvao je danas udruženja građana, nevladine organizacije i pojedince da se prijave za organizaciju prikupljanja potpisa i podnošenja peticija u njihovim gradskim porodilištima, povodom zahteva da država omogući besplatnu pratnju porodiljama tokom porođaja, kako bi se smanjio problem akušerskog nasilja.

Izvršna direktorka Kreni-Promeni Marina Pavlić izjavila je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravlja da će taj pokret organizovati predaju svih peticija koje budu prikupljene u lokalnim sredinama 7. februara, pojedinačno u porodilištima u gradovima za koje su prikupljene.

 

Zainteresovani mogu da se prijave za obuku na sajtu Kreni-Promeni.

Ona je rekla da je Ministarstvo zdravlja „potpuno izginorisalo“ peticiju sa više od 190.000 potpisa, koju je taj pokret predao pre nedelju dana sa istim zahtevom – da se porodiljama omogući besplatna pratnja, i da se povodom toga nije oglasilo.

Pavlić je rekla da je Ministarstvo imalo „jedinstvenu priliku da učini nešto dobro za buduće mame“ na republičkom nivou i podsetila da je takvu peticiju već prihvatila Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici, u čijem porodilištu se, prema optužbama Marice Mihajlović, 12. januara dogodilo akušersko nasilje čija je ona bila žrtva, i zbog čega joj je beba umrla.

Kazala je da je cilj da se besplatna pratnja porodiljama omogući u svim porodilištima u Srbiji, i navela da takvu praksu već ima porodilište Narodni front i još neka porodilišta u kojima se pratnja porodilji tokom porođaja plaća.

„Ima trenutno 70 porodilišta širom Srbije u kojima to može biti mogućnost“, kazala je Pavlić.

Predstavnica Kreni-Promeni iz Pančeva Ana Svilar je pozvala građane iz tog grada i opština koje gravitiraju prema njemu, da potpišu peticiju za mogućnost besplatne pratnje porodiljama tokom porođaja i pozvala građane da se okupe prilikom predaje peticije u tom gradu.

„Renovirajte porodilišta, to je lepo, ali treba da renovirate i lekarske prakse“, rekla je Svilar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS