Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Matković za Betu: Vlada umanjila naknadu za odvodnjavanje, a i dalje stižu rešenja za pun iznos - | K-013 Portal

Matković za Betu: Vlada umanjila naknadu za odvodnjavanje, a i dalje stižu rešenja za pun iznos

naknada za odvodnjavanje

Predsednik Uduženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas da im stižu rešenja da plate naknadu za odvodnjavanje u punom iznosu iako je su, krajem prošle godine dobili obaveštenje iz Vlade Srbije da su za 2023. godinu umanjene za 50 odsto.

„Vlada Srbije obavestila nas je u novembru prošle godine da je umanjena naknada za odvodnjavanje za 2023. godinu za 50 odsto, a poljoprivrednicima koji su platili pun iznos za prva dva kvartala ovih dana iz vodoprivrednog preduzeća ‘Vode Vojvodine’ stižu ista rešenja i za preostala dva kvartala“, rekao je Matković za Betu.

Dodao je da poljoprivrednici koji su platili pun iznos za prva dva kvartala 2023. su praktično izmirila dug, pa je nejasno zašto Vode Vojvodine šalju i dalje rešenja o zaduženju.

Na taj dug, kako je rekao, obračunava se kamata, ako se ne plati u roku.

Nakada je, prema njegovim rečima nešto više od 1.000 dinara godišnje po hektaru zemlje u vlasništvu, u šta je obarčunato i dvorište sa kućom.

Još veći problem je što to zaduženje sprečava poljoprivrednike da dobiju kredit jer se pri odobravanju traži da su izmirili sve finansijske obaveze.

Ukidanje naknade za odvodnjavanje bio je jedan od zahteva poljoprivrednika u prošlogodišnjim protestima, kada su poljoprivrednom mehanizacijom blokirali puteve, pa je postignut dogovor da se u 2023. godini ta naknada umanji za pola a u 2024. godini ukine.

Kako je rekao Matković, poljoprivrednicima, koji su uplatili celokupan iznos kako bi se „otarasili“ duga, obećano je, na jednom od serije razgovora sa premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brabić, da će novac biti vraćen „kada stignu na red“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS