Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MUP naložio hitne sednice zbog povećanog broja požara na otvorenom - | K-013 Portal

MUP naložio hitne sednice zbog povećanog broja požara na otvorenom

požar, mup

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, hitno je naložio i inicirao hitne sednice lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa trenutnom situacijom vezanom za povećanje broja požara na otvorenom prostoru, opasnostima koje mogu nastati i na kojima će se predložiti i pokrenuti sprovođenje mera i aktivnosti za zaštitu života i imovine.

Ta odluka doneta je imajući u vidu povećan broj požara na otvorenom, a naložena je preko svojih organizacionih jedinica i komandanata štabova za vanredne situacije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković precizirao je da će mere podrazumevati obilazak svih naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru.

Naloženo je, kako je istakao, i da se proveri ispravnost mehanizacije subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje koja bi se mogla angažovati u slučaju potrebe na gašenju požara na otvorenom prostoru.

Milenković je naglasio da je od početka februara na teritoriji Republike Srbije evidentirano 1.492 požara na otvorenom prostoru, što je enormno povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je ovakvih požara bilo 226.

"Samo tokom vikenda na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 466 požara na otvorenom prostoru, dok je prošle godine u istom periodu bilo 60 ovih požara", dodao je Milenković i podvukao da su svi požari zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca-spasilaca ugašeni.

On je upozorio da se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i zahvataju velike površine, zbog čega predstavljaju realnu opasnost po nastanak veće materijalne štete na građevinskim objektima, objektima infrastrukture i na šumskim kompleksima, ali i realnu opasnost po živote građana.

Dodao je da je za gašenje ovih požara neophodno angažovanje i velikog broja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

"Na lokalizaciji i likvidaciji požara na otvorenom prostoru samo u toku februara evidentirano je 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila", kazao je Milenković.

On je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i da je za to zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe, kako je istakao, zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS