Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NBS: Kupovina na internetu zadržala dugoročni trend rasta - | K-013 Portal

NBS: Kupovina na internetu zadržala dugoročni trend rasta

nbs, internet, trgovina, k-013

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su građani Srbije u prvom tromesečju ove godine obavili 16,8 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem, čime je potvrđen nastavak međugodišnjeg trenda rasta, koji u odnosu na isto tromesečje 2023. iznosi 34,8 odsto.

Kako se navodi, u prvom tromesečju 2024. od ukupnog broja kupovine na internetu obavljene u dinarima beleže rast od 31,3 odsto, a vrednost pomenutih kupovina uvećana je za 32,7 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Posmatrano apsolutno, ovakvih transakcija je u prvom tromesečju 2024. godine ukupno bilo 11,5 miliona, a od tog broja na internet stranicama domaćih trgovaca izvršeno je preko 10,7 miliona kupovina u vrednosti od 30,5 milijardi dinara.

Centralna banka Srbije ističe i da je kada je reč o plaćanjima na stranim internet stranicama u prvom tromesečju ove godine zabeležen je porast broja transakcija u evrima od 50,1 odsto, odnosno on je bio 3,1 milion, naspram dva miliona plaćanja, koliko je bilo u prvom tromesečju 2023. godine.

"Njihova vrednost u ovoj godini je veća za 38,4 odsto, odnosno iznosi 133 miliona, a u istom periodu 2023. je bila 96,1 miliona evra", navedeno je u saopštenju NBS.

Dodaje se i da je u prvom tomesečju 2024. broj plaćanja u američkim dolarima na internetu beleži rast od 33,3 odsto (2 miliona naspram 1,5 miliona plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 29,2 odsto (47,8 miliona naspram 37 miliona dolara) u odnosu na prvo tromesečje 2023. godine.

U saopštenju NBS se naglašava da posmatrani podaci pokazuju većinsko opredeljene građana Srbije za kupovinu u domaćim internet prodavnicama, što je trend koji se nastavlja i u ovom tromesečju.

Centralana banka Srbije precizira da se u skupu ovih podataka ne nalaze kupovine plaćene pouzećem robe, s obzirom na to da NBS ne raspolaže tim podacima.

NBS: Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju ostala nula odsto

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Izvršni odbor NBS odlučio da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadrži na nivou od nula odsto, čime centralna banka Srbije nastavlja da podržava kreditno tržište u uslovima zaoštrenih globalnih finansijskih uslova.

Kako se navodi, u okviru svoje nadležnosti da utvrđuje mere i aktivnosti za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke, NBS na tromesečnom nivou obračunava referentni pokazatelj na osnovu kojeg utvrđuje stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju.

Dodaje se da se obračun referentnog pokazatelja zasniva na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od njegovog dugoročnog trenda.

NBS podseća da je na osnovu podataka iz marta 2024. učešće ukupnih kredita u BDP iznosilo 86,9 odsto, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća od svog dugoročnog trenda iznosila minus 0,8 procentnih poena.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.